ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συζήτηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.
Η κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει, διεκδικώντας από όλους κοινή στάση, όσο είναι δυνατόν, απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε η φετινή άνοιξη να φέρει το ελληνικό καλοκαίρι στην κοινωνία και την οικονομία.
Επικαλούμενος διεθνή στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι επιτυχία της χώρας η σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 23η θέση σε ανθρώπινες απώλειες ανα εκατομμύριο κατοίκων.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη καλύτερη θέση ως ποσοστό εμβολιασμού και των δύο δόσεων, ενώ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλή θέση και στο θέμα της διενέργειας τεστ.
Σημείωσε ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι λάθος να δημιουργούνται εντυπώσεις από εικόνες της στιγμής.
«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο οργανωμένα συστήματα υγείας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Φυσικά και έγιναν λάθη, εγώ το παραδέχομαι πρώτος, όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα που προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας με τον ιό» τόνισε.
Κανένας δεν χαμογελά με σχεδόν 8.000 νεκρούς, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο και είχαν αποτέλεσμα, επειδή ελήφθησαν νωρίς. Σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε «όχι μόνο από τις διαδηλώσεις, το ρίσκο των οποίων κάποιος δέχτηκε, αλλά από συναντήσεις σε σπίτια, τα πάρτι, τον συνωστισμό. Όσο μεγαλύτερη μαζικότητα αποκτούσε το φαινόμενο, τόσο δυσκολότερος ήταν ο έλεγχος, κουρασμένοι δεν είναι μόνο οι πολίτες, είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης».
Χρειάζεται μια αντικειμενική ανάγνωση της πραγματικότητας, συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στη νέα φάση είναι σύμμαχος «ο καιρός και τα εμβόλια», τονίζοντας ότι δεν μιλάμε για άνοιγμα και χαλάρωση αλλά για προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι περιορισμοί μπορεί να επιστρέψουν.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες.
Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σκληρή κριτική στην ΕΕ
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρώπη για την προμήθεια των εμβολίων, λέγοντας ότι «δεν μας τα είπε όλα καλά». Σημείωσε ότι ναι μεν πέτυχε την αλληλεγγύη με τις συμφωνίες για όλες τις χώρες-μέλη, αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών-μελών
«Η πορεία εμβολιασμού είναι απελπιστικά αργή, αλλά αυτό δεν οφείλεται στις αδυναμίες των κρατών ή της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα είχε διπλάσια εμβόλια, θα έκανε διπλάσια εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια έκανε αναφορά και στην εκπαίδευση λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε και το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως για τα λύκεια, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν τις εξετάσεις.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συμμερίζεται την κόπωση, ειδικά των νέων, όμως έχουμε να διαχειριστούμε δύο δύσκολους μήνες ακόμη και θα πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια με δύο νέα όπλα:
- τα self test, το επικουρικό εργαλείο για να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, να ξανανοίξουμε τα σχολεία. Ειδικά για τους μαθητές, είπε ότι θα κάνουν ένα τεστ 24 ή 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και θα δώσουν βεβαίωση στο σχολείο.
- τα εμβόλια: τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση όλοι οι άνω 60 και οι πολίτες από ευπαθείς ομάδες
«Ας αφήσουμε πίσω μας την στείρα αντιδικία, να συμφωνήσουμε πάνω σε κάποιος άξονες για τους επόμενους μήνες, να ακούσουμε χρήσιμες προτάσεις από τα κόμματα. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε αναγνωρίζοντας ότι απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές, αυτή των αυταρχικών καθεστώτων, της ανοσίας της αγέλης και η στρατηγική της Ευρώπης που προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή, δανειστήκαμε και στηρίξαμε τα κράτη μέλη, αλλά με το τίμημα της συνεννόησης με πολιτικό λόγο, και όχι πολεμικό» είπε.
«Είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις» κατέληξε.
Μητσοτάκης: Συνεχίζω στον δρόμο του ρεαλισμού
Λαμβάνοντας τον λόγο για δεύτερη φορά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί άκομψη την απουσία της κ. Γεννηματά -που προκάλεσε την συζήτηση- από τις ομιλίες των άλλων αρχηγών και τις δευτερολογίες, λέγοντας ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις.
«Κατά τις πρωτολογίες των αρχηγών εισέπραξα από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Εγώ θα συνεχίσω στον δρόμο του ρεαλισμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην συζήτηση αυτή συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο του ρεαλισμού, συνέχισε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι το μόνο που ζητά είναι προσλήψεις.
Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά είπε ότι θύμισε τον κ. Τσίπρα χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και την κάλεσε να αναλογιστεί γιατί οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και εκείνη επιμένει να φορτώνει στην κυβέρνηση όλα τα στραβά που υπάρχουν σε αυτό τον τόπο.
Στην συνέχεια, κάλεσε την κ. Γεννηματά να κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες, όταν μιλά για δουλειές του «Μαξίμου ΑΕ», όπως ανέφερε στην πρωτολογία της.
Απαντώντας στον κ. Τσίπρα παραδέχτηκε ότι την τελευταία εβδομάδα όντως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα, όμως τα συνολικά στοιχεία των 12 μηνών αποδεικνύουν ότι η χώρα τα πήγε καλά.
«Πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και οι πολίτες δεν συμφωνούν. Η πανδημία είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια και οι χώρες κλήθηκαν να την αντιμετωπίσουν χωρίς εγχειρίδιο χρήσης. Δεν αδικεί μόνο την κυβέρνηση, αδικεί και την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ποτέ δεν βάλατε πλάτη να στηρίξετε τα μέτρα προστασίας. Ο κουρασμένος πολίτης μπορεί να ξεχάσει τη μάσκα του, να πάει στο σπίτι ενός φίλου, όμως δεν βάλαμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στους πολίτες».
Δεν είναι άνοιγμα, επανέλαβε, είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Είπε ακόμη ότι δεν τον είχε βρει σύμφωνο η πρόταση της επιτροπής για απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, όμως τώρα έκριναν οι επιστήμονες ότι σε αυτή την φάση είναι κάτι που το αντέχουμε.
Επίσης, διέψευσε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την Γερμανία, ότι παρέκαμψε τη διαδικασία και αγόρασε επιπλέον εμβόλια από όσα της αναλογούν.
Πώς αφήνετε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε περισσότερα εμβόλια και δεν το κάναμε
Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν εννοεί ότι η χώρα θα έπρεπε να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο, όμως είπε ότι πέρα από το ρίσκο να παρακάμψει την ευρωπαϊκή διαδικασία, δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η τοποθέτησή του είναι πολύ γενική, όταν ζητάει εμβόλια για όλους, λέγοντας ότι ένα θέμα επιστημονικής συζήτησης θα ήταν να επιλέγαμε να κάνουμε μόνο την πρώτη δόση σε περισσότερους πολίτες με τα εμβόλια που έχουμε. Και μετά έχει ο θεός, είπε.
Ο αψύς Πολάκης
Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα: Βλέπω ότι αποσύρατε τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, από να έρθει και να τοποθετηθεί. «Μπορεί να έρθει» του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραβιάζετε το όριο των παρόντων βουλευτών, ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Στο ζήτημα των ΜΕΘ θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικός, γιατί επί διακυβέρνησής σας δεν κάνατε τίποτα απολύτως».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στίχους του Διονύση Σαββόπουλου από το τραγούδι «Τσάμικο» και είπε: «Κάποτε οι αντιμνηνιακοί έμειναν χωρίς μνημόνιο με το νταούλι στο χέρι. Κάποτε θα μείνετε και χωρίς κορονοϊό, και τότε τι θα γίνετε;».
Διαβάστε ακόμη:
«Κλείδωσε»: Δύο self tests, από 5 εταιρείες, στα φαρμακεία της Ελλάδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Πάγος» από τη Fitch ελέω διεθνούς αβεβαιότητας – Επενδύσεις & μεταρρυθμίσεις τα δύο κλειδιά για αναβάθμιση το 2025
- Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στα εργοτάξια του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα
- Πλημμύρες: Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για έργα 1,35 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
- Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, η πορεία του Στέφανος στο λαό, τα ψυχολογικά της Θεοδώρας και τα κασκορσέ πουκαμισάκια