ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιορισμένος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από την έναρξη του 2021.
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κλειστών με κρατική εντολή και πληττόμενων βάση ΚΑΔ κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους.
Το προσεχές διάστημα όμως μετά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την αποσωλήνωση της οικονομίας οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να θέσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, παρά μόνο να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος τους μέσω του μηχανισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα παραμείνει ενεργός έως το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Μάρτιο εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ α’ φάση 1.835 επιχειρήσεις – εργοδότες για 16.775 εργαζομένους, ενώ τον Φεβρουάριο εντάχθηκαν στη β’ φάση 1.600 επιχειρήσεις και 17.035 εργαζόμενοι για πόσο ύψους 4,8 εκ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις- εργοδότες επιλέγουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή από το κράτος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για έναν πλήρη μήνα με την ταυτόχρονη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού καλύπτεται έως και το 97% του καθαρού κατώτατου μισθού (550,36 ευρώ), έως το 79% του καθαρού διάμεσου (709,01 ευρώ) και έως το 73% του καθαρού μέσου μισθού (782,23%).
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκε στον Μηχανισμό Συνεργασίας και με τον οποίο αναπληρώνεται μέρος του μισθού με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας, δεν υπερβαίνει το 3,46% του συνόλου των μισθωτών, δηλαδή 68.364 εργαζόμενοι.
Ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης μέρους του μισθού από τον Μηχανισμό ανέρχεται σε 247 ευρώ μηνιαίως και το συνολικό ύψος της κρατικής κάλυψης, που στη συνέχεια αναπληρώθηκε από τη δράση SURE, ανέρχεται μέχρι σήμερα στο ποσό των 69,798 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός των μισθωτών που εντάχθηκε στο πρόγραμμα μειώθηκε σε 14.432 άτομα (0,73% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα), ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν ενταχθεί 44.529 εργαζόμενοι.
Εργατολόγοι αναφέρουν στο «Mononews», ότι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα στραφούν εκ νέου οι εργοδότες από τον επόμενο μήνα κιόλας τον Μάιο, όταν θα σταματήσει το δικαίωμα σε πληττόμενους ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή εργαζόμενους. Παράλληλα, αναμένεται να τρέξουν προγράμματα κατάρτισης για υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης, αλλά και για την δημιουργία νέων με επιδότηση μέρους ή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Τα προγράμματα θα τρέξουν σε κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προθεσμίες για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για διορθώσεις και ορθές επαναλήψεις για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για τη β’ φάση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, ενώ πρέπει να διατηρηθούν οι ονομαστικοί μισθοί. Στους εργαζομένους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο στον οποίο δεν εργάζονται.
Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ενίσχυσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς και η καταβολή σε ποσοστό 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν απασχολούνται, παρατείνονται μέχρι την 30η.6.2021 και ο μηχανισμός εφαρμόζεται για εργαζομένους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.1.2021.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως η απαιτούμενη μείωση του κύκλου εργασιών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ή των ακαθάριστων εσόδων και ο κύκλος εργασιών αναφοράς ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών ή εργοδοτικών), καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Επίσης δύναται να παρατείνεται περαιτέρω το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών ή εργοδοτικών) ή να προβλέπεται η εφαρμογή του για άλλα χρονικά διαστήματα.
Διαβάστε επίσης