ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μια σειρά από στόχους για την ενημέρωση και αύξηση της ευαισθητοποίησης των εισηγμένων για τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση), ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησε χθες με τίτλο “ESG: Winning in the long run” .
Όπως τονίστηκε στη σχετική παρουσίαση οι άμεσοι στόχοι, του Χρηματιστηρίου, είναι η προβολή και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εισηγμένων εταιρειών, η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων μέσω του Χρηματιστηρίου, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του οικοσυστήματος για θέματα ESG και η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμα του ΧΑ και τέλος η δημιουργία χρηματιστηριακού Δείκτη ESG.
Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσε ότι “σήμερα οι προβολείς των επενδυτών πέφτουν πάνω στις ESG δραστηριότητες και γι αυτό το Χρηματιστήριο θέλει να τις παρουσιάσει με οργανωμένο τρόπο, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές εισηγμένες”. Οι παραπάνω ενέργειες για την ενημέρωση και προβολή των εισηγμένων θα καταλήξουν στη διαμόρφωση σχετικού Δείκτη, το φθινόπωρο το 2021, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και άμεσα, αφού ήδη υπάρχει η κρίσιμη μάζα των εταιρειών, αλλά όπως εξήγησε στόχος είναι να ενημερωθούν και να ακολουθήσουν τα ESG κριτήρια όσο γίνεται περισσότερες εισηγμένες ώστε να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες στο Δείκτη ESG, και να επωφεληθούν από αυτόν.
Όπως ειπώθηκε, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δημιουργήσει πλατφόρμα για τις εισηγμένες εταιρείες για την
καταχώρηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Ο τρόπος που θα καταχωρούνται θα επιτρέπει την τυποποίηση και συγκρισιμότητα των πληροφοριών, την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων από θεσμικούς επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς και βέβαια θα δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης από την εταιρεία της θέσης της σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.
Τα οφέλη για τις εισηγμένες εταιρείες
Σημαντικά είναι εξάλλου τα οφέλη για τις εισηγμένες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τα κριτήρια ESG στις δράσεις τους, καθώς εξασφαλίζουν: Πρόσβαση σε χαμηλού κόστους κεφάλαια και διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης, βελτίωση της εταιρικής επίδοσης και φήμης, ετοιμότητα για τις επικείμενες κανονιστικές αλλαγές, διάθεση στοιχείων σε Data Vendors και Media, προβολή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου, συμμετοχή σε στοχευμένες δράσεις του Χρηματιστηρίου και σε μελλοντικό δείκτη ESG και ενίσχυση της βιωσιμότητας τους.
Γιώργος Σεραφείμ: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η έμφαση που δίνεται στα intagible assets
O Καθηγητής του Harvard Business School και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α Γιώργος Σεραφείμ, ξεκινώντας τις εργασίες του συνεδρίου, επεσήμανε την μεγάλη ευκαιρία που αποτελεί για την ελληνική οικονομία η έμφαση που δίνεται στα Intagible assets διεθνώς. Όπως τόνισε στο νέο κύκλο διαμόρφωσης παραγωγικού πλαισίου μπορούν να έχουν λόγο οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι οικονομίες αλλάζουν και παράγοντες όπως η καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό καθορίζουν την τωρινή και τη μελλοντική αξία των επιχειρήσεων.
Μιλώντας για τα ESG σημείωσε ότι πολλές εταιρείες ξεκινούν από το reporting και όχι από τη στρατηγική. Τόνισε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη στρατηγική, για να καταλάβει πρώτα η κάθε εταιρεία σε ποια σημεία ESG μπορεί να δημιουργήσει αξία και Impact και μετά να προσπαθήσει να βελτιώσει αυτά τα KPI (Key Performance Indicators) και μετά να κάνει απολογισμό για αυτήν την πορεία της. Και όχι να κάνει απολογισμό με βάση κάποια standards.
Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ουσιαστικά standards για ESG reporting και σημείωσε ότι το IFRS Foundation θα δημιουργήσει accounting standards για ESG reporting κάτι που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια αξιοπιστίας και συγκρισιμότητας στην ανάπτυξη του τομέα.
Βασιλική Λαζαράκου: Πρέπει να εφαρμόζονται οι απαιτήσεις διαφάνειας του Κανονισμού SDFR
Από τις 10 Μαρτίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) για ένα σημαντικό τμήμα των ρυθμίσεών του και οι εποπτευόμενοι φορείς ( Χρημαοικονομικοί Σύμβουλοι, συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά μέσα) πρέπει να συμμορφώνονται στις απαιτήσεις του.
Τα άρθρα που έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ είναι τα 3 εως 6 και 8 εως 10 που αφορούν απαιτήσεις διαφάνειας για τις πολιτικές από τους υπόχρεους ενώ στη συνέχεις προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή και των υπόλοιπων ρυθμίσεων.
Το Σχέδιο Δημοσιοποιημένων Τεχνικών Προτύπων πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους ως κατεύθυνση σημείωσε η κυρία Λαζαράκου.
Το πλαίσιο των ρυθμίσεων εξάλλου διευρύνεται και αναμένεται και η έκδοση και νεών τεχνικών προτύπων που θα συμπληρώσουν αυτά που ήδη έχουν δημοσιευτεί, σημείωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος