ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς την επόμενη Τρίτη 6 Απριλίου αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο ΔΣ της ΔΕΗ η short list με τους υποψήφιους επενδυτές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι Σύμβουλοι της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή η Goldman Sachs και η Eurobank, θα εισηγηθούν ποια από τα εννέα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και τα δυο σχήματα κινεζικών εταιρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στη δεύτερη φάση.
Ακολούθως οι ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν, θα έχουν πρόσβαση στο data room του ΔΕΔΔΗΕ και ακολούθως θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές εντός του καλοκαιριού.
Οι ενδιαφερόμενοι κυρίως funds
Σημειώνεται ότι επισήμως η ΔΕΗ δεν έχει ανακοινώσει ποια είναι η λίστα των 11 υποψηφίων που εξέφρασαν ενδιαφέρον στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για μεγάλα funds του εξωτερικού.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι μεταξύ των fund που έχουν προσέλθει είναι το αμερικανικό fund KKR, η Blackrock, η Macquarie που είναι fund υποδομών, η μητρική του εδρεύει στην Αυστραλία και έχει προκριθεί στη short list για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Επίσης μεταξύ των ενδιαφερομένων, έχει αναφερθεί το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian, η First State Investment, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments), το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την ιταλική TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ και αμερικανικό fund Οak Hill Advisors.
Πέραν αυτών, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και δυο κινεζικά σχήματα σε ένα από τα οποία συμμετέχει η State Grid, μέτοχος του ΑΔΜΗΕ και στο άλλο εταιρεία στην οποία συμμετέχει το κινεζικό Δημόσιο. Δηλαδή στο σύνολο των 11 ενδιαφερομένων οι μόνες εταιρίες ηλεκτρισμού είναι οι δύο κινεζικές, και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μείνουν εκτός λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, αφού όπως αναφέρει και η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, η συμμετοχή εταιρειών, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν conflict of interest .
Ειδικότερα η πρόσκληση αναφέρει πως κάθε εταιρική οντότητα που ασκεί άμεσα ή έμμεσα έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και όλες οι θυγατρικές της, εμπίπτει στην κατηγορία της σύγκρουσης συμφερόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κινεζική πλευρά έχει ήδη κινηθεί στις Βρυξέλλες ενημερώνοντας μέσω επιστολής για τη σχετική εξέλιξη τις αρχές της Κομισιόν, θεωρώντας ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
Προσωπικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους και εκκρεμότητες
Μετά την ανακοίνωση της short list των ενδιαφερομένων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης πρόκειται να πραγματοποιήσει έχει προσωπικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων.
Στις συζητήσεις θα κυριαρχήσει ο προσδιορισμός της έννοιας «αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας» που συνοδεύουν την πώληση του 49%, που αναμένεται να διευκρινιστεί αν σημαίνει εκπροσώπηση στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η συμμετοχή στη διοίκηση σημαίνει και συμμετοχή στο σχεδιασμό των επενδύσεων που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα χρόνια, περίπου 2,3 δισ. ευρώ στην πενταετία.
Σε εκκρεμότητα εξάλλου είναι ακόμη το WACC για τη δεύτερη τετραετία αναφοράς που δεν έχει ακόμη προσδιορίσει η ΡΑΕ και επίσης επηρεάζει την τελική αποτίμηση της εταιρείας.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»