ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δραστήριο και μετά την εκπνοή του σπουδαίου επίτιμου προέδρου του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου: Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου με τις Διαδρομές – 1821 συνεχίζει το σπουδαίο εκπαιδευτικό του έργο, πιστό στο όραμα του ιδρυτή του Σπύρου Κωστόπουλου.
Πρόκειται για «πενήντα παρά δύο» ιστορίες για την Πελοπόννησο από την περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσης.
Συμπυκνώνονται στην εφαρμογή (app) με τίτλο Διαδρομές – 1821. Αποτελεί ακόμη μία συμβολή του Ιδρύματος στον εορτασμό των διακοσίων χρόνων.
Η εφαρμογή επιστρέφει δηλαδή στη μήτρα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα μέσα από τα κυριότερα τοπόσημα της περιοχής. Ως γνωστόν, στην Πελοπόννησο διαδραματίστηκαν μερικές από τις κρισιμότερες φάσεις του.
Εκεί έδρασε ο Γέρος του Μοριά, Κολοκοτρώνης. Αρχές Μαρτίου επιστράτευσε τους πρώτους άνδρες του από τη Μάνη. Στις 23 Μαρτίου μαζί με τον Παπαφλέσσα και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.
Λίγους μήνες πριν είχε λάβει επιστολή από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που τον πρόσταζε «να είναι έτοιμος».
Η μνήμη σίγουρα έχει συγκρατήσει τις κορυφογραμμές των σύνθετων γεγονότων του ’21 στην Πελοπόννησο.
Αμφίβολο όμως το αν διατήρησε τις δραματικές λεπτομέρειες. Ή αν με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων, θα ανατρέξει κανείς στα σκονισμένα βιβλία του…
Έτσι, το Ίδρυμα αποφάσει να στηρίξει την πρωτοβουλία της Χριστίνας Κατσιαδάκη και της ‘Εφης Σκρομπόλα να δημιουργήσουν τη σύγχρονη εφαρμογή Διαδρομές 21.
Πρωτίστως υπηρετεί τις ανάγκες του σύγχρονου, εξαιρετικά πιεσμένου χρονικά Έλληνα που πάντα επιθυμεί να εμπλουτίζει τις γνώσεις του παραμένοντας ευπατρίδης.
Μικρά και ευσύνοπτα κείμενα με τη δημοφιλή και εύχρηστη μορφή podcast, αγγίζουν έτσι το ευρύτερο κοινό, πέρα από τους ιστοριοδίφες.
Η εφαρμογή συνδέει το αφήγημα με την εικόνα και τον τόπο. Η ιστορία από κάτι μακρινό και αφηρημένο, μετατρέπεται σε αντικείμενο συγκεκριμένο και χειροπιαστό.
Ιδανικά, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμεύσει και ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να καταστήσουν τη διδασκαλία ελκυστικότερη.
Τα κείμενα εκφωνούν (ερμηνεύουν, καλύτερα) με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής τους οι ηθοποιοί Μαρία Γεωργιάδου και Στέφανος Κοσμίδης.
Τα γεγονότα ορθώς δεν παρουσιάζονται εν είδη μαθήματος αλλά με μυθιστορηματικό τόνο έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουν συνήθειες διδασκαλικής μονοτονίας.
Πρόκειται για ένα ανάλαφρο οδοιπορικό με επτά κρίσιμους σταθμούς: Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία.
Στην Αργολίδα για παράδεγμα ακούγεται η αφήγηση για την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στο ελληνικό έδαφος και έτσι με αυτήν την αφορμή παρουσιάζεται με ενάργεια το βιογραφικό του.
Ύστερα εκεί διαδραματίστηκαν οι τρεις Εθνοσυνελεύσεις και ένας από τους Εμφύλιους πολέμους που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της αιματοβαμμένης Επανάστασης.
Μεταξύ άλλων λιγότερο γνωστών στοιχείων, παρουσιάζονται πλούσιες και εντυπωσιακές πληροφορίες για το Νοσοκομείο στο Ναύπλιο. Όταν ανοίξουν πάλι οι δρόμοι και το επισκεφτεί κανείς, η γνώση αυτή θα τον ή την συντροφεύει.
Το ίδιο ισχύει και για το ιστορικό κάστρο που χτίστηκε από τον Κάρολο Φαβιέρο.
Κάτι ακόμη: Όσο και να μνημονεύσει κανείς την ατρόμητη Μπουμπουλίνα ίσως να μην αρκεί για να τιμήσει τη σημασία της.
Αλλά δεν υπήρξαν άλλες γυναίκες εξίσου αντρειωμένες; Ένα παράδειγμα από την Ηλεία, η Κωνσταντίνα Ζαχαρία.
Κόρη μανιάτη οπλαρχηγού, αγωνίστηκε στην πολιορκία της Πάτρας. Πληγώθηκε και κατέφυγε στο Γαστούνη αλλά όχι για να αποσυρθεί. Σύντομα θα επέστρεφε στη μάχη.
Οι δημιουργοί
Η Χριστίνα Κατσιαδάκη και η ‘Εφη Σκρομπόλα προέρχονται από το χώρο του κινηματογράφου όπου διέγραψαν αξιόλογη πορεία.
Το 2017 ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Mitos Productions με έδρα τον Καναδά. Φιλοδοξούν να παράγουν έργα πρωτότυπου περιεχομένου που θα λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.
Η Χριστίνα Κατσιάδακη γεννήθηκε στην Αθήνα και μετακόμισε στο Μόντρεαλ το 2012. Πήρε πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ύστερα μεταπτυχιακό στον κινηματογράφο από το γνωστό Goldsmiths College του Λονδίνου (ευρύτερο University of London).
Από τότε ξεκίνησε η πορεία της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με πολλές παραγωγές, ελληνικές και ξένες. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες σε δικό της σενάριο και σκηνοθεσία.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, η Έφη Σκρομπόλα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στον Καναδά στο Université de Montréal. Το 2005 ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία δίπλα στον γνωστό παραγωγό Κώστα Λαμπρόπουλο.
Σήμερα επιβλέπει την ανάπτυξη όλων των οπτικοακουστικών προγραμμάτων της εταιρείας View Master Films.
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
Το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως, νυν Alpha Bank, εις μνήμην του Ιδρυτού της Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, από τον τότε Πρόεδρό της Σπύρο Ι. Κωστόπουλο (1895-1984) και τη σύζυγό του Ευρυδίκη.
Η σύστασή του πραγματοποιήθηκε με αρχική προικοδότηση 10.000 μετοχών δικών του, της Τραπέζης και άλλων τόσων από τη συζύγοό του Ευρυδίκη. Πατέρας της υπήρξε ο εμποροβιομήχανος Δημήτριος Μαντζούνης από την Τρίπολη Αρκαδίας.
Η αξία της κοινής δωρεάς του Σπύρου και της Ευρυδίκης άγγιζε τότε τα 32 εκατομμύρια δραχμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ίδρυμα, ύστερα από πρόσθετες δωρεές μετοχών του Σπύρου Κωστόπουλου αλλά και του υιού του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, κυρίως όμως λόγω της συμμετοχής του Ιδρύματος σε όλες τις μετέπειτα αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης κατά τη διάρκεια της πρώτης τριακονταετίας, η περιουσία του σε μετοχές της Alpha Bank ανερχόταν σε 19.500.000 κατατάσσοντάς το μεταξύ των πρώτων μετόχων της Τραπέζης.
Σύμφωνα με το σκοπό του, όπως αυτός ορίζεται στο καταστατικό συστάσεως και λειτουργίας του, το Ίδρυμα επιδιώκει την ενδυνάμωση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του Ιδρύματος εμπεδώνεται με την υποστήριξη δράσεων φορέων για την προώθηση της Έρευνας και της Εκπαιδεύσεως, για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την ενδυνάμωση της Κοινωνικής Προσφοράς και για την πρόοδο των Τεχνών.
Ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος απεβίωσε στις 9 Μαρτίου, σε ηλικία 83 ετών.
Πληροφορίες:
Μία δωρεάν εφαρμογή για ντόπιους, επισκέπτες και φίλους της Ιστορίας
Appstore https://apps.apple.com/app/id1558654792
PlayStore https://play.google.com/store/apps/details…
Συνοδεύεται από Ιστοσελίδα: www.diadromes1821.org
Podcast : https://www.buzzsprout.com/1736290
Instagram: @diadromes21
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας