ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με στόχο να περιοριστούν τα «κόκκινα» δάνεια σε 1,8 δισ. ευρώ το 2022 και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6%, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση και πώληση πακέτου καθυστερούμενων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, χθες το απόγευμα στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.
Ήδη η ΕΤΕ με την τιτλοποίηση Frontier πέτυχε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 4,3 δισ. ευρώ, από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ενώ έχει «οπλιστεί» για να αντιμετωπίσει τα νέα κορονοδάνεια, με τη διοίκηση της τράπεζας να υπολογίζει το ύψος τους σε 1,4 δισ. ευρώ. Με τα 600 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» να είναι δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια.
Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ακόμα πως δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ Frontier, αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο από την κοινοπραξία doValue, Fortress και Bain Capital, από την Intrum, την κοινοπραξία PIMCO -QQuant και από τη Cepal μαζί με την Davidson Kempner.
Όπως είναι γνωστό στο project Frontier περιλαμβάνονται 200.000 δάνεια, 90.000 δανειοληπτών, τα οποία στο συντριπτικό ποσοστό τους (90%) έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα και είναι κατά 76% στεγαστικά, 18% εταιρικά και μικρά επιχειρηματικά και 6% καταναλωτικά δάνεια.
Με την τιτλοποίηση η Εθνική κατάφερε να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων κατά 60%, χωρίς να χρειαστεί προχωρήσει σε hive down ή carve out, σε απόσχιση δηλαδή της τραπεζικής δραστηριότητας και στη μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη εταιρεία. Να σημειωθεί ότι για το Frontier η Εθνική έχει ήδη λάβει προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ και έχει υποβάλλει αίτημα στον «Ηρακλή» για παροχή εγγύησης στα senior ομόλογα της τιτλοποίησης ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Διοίκηση της Εθνικής, η τράπεζα πέτυχε το 2020 με το project Frontier και την οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κατά 700 εκατ ευρώ) να περιορίσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου στο 13,6% στο τέλος του 2020 από 31,3% στο τέλος του 2019, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται σε 63,3%.
Σε ότι αφορά τώρα τα νέα «κόκκινα» δάνεια η πρώτη εικόνα είναι ενθαρρυντική καθώς από το τέλος του 2020 που έληξαν οι αναστολές πληρωμών για δάνεια 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν οι μισοί δανειολήπτες δεν ζήτησαν νέα παράταση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Επίσης 20% των δανείων που ήταν σε moratoria «πέρασαν» στα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2», ένα 20% (δάνεια ύψους 100 εκατ ευρώ) εντάχθηκε το πρόγραμμα step up «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη κατά 50% δόση για 12 μήνες και το υπολειπόμενο 10% ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, το οποίο θα «κοκκινίσει».
«Κοιτώντας μπροστά στο 2021, οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν και εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το επιτυχημένο πρόγραμμα Μετασχηματισμού της τράπεζας, για να να περιορίσουμε τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να αναδείξουμε την ΕΤΕ σε τράπεζα πρώτης επιλογής στην Ελλάδα, παρέχοντας στους πελάτες μας προστιθέμενη αξία και στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας» σχολίασε ο επικεφαλής της Εθνικής.
Εξάλλου ο κ. Μυλωνάς, που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας 2,5 χρόνια τώρα, έδωσε λύση σε δύο «καυτά» θέματα της Εθνικής. Ολοκλήρωσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, «καθάρισε» την υπόθεση με το ΛΕΠΕΤΕ. Παράλληλα η τράπεζα πέτυχε σημαντική μείωση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου και προχωρά με ταχύτητα τον μετασχηματισμό της και την ψηφιακή αναβάθμισή της.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC
Εθνική Τράπεζα: Αύξηση 26% στα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2020, στα €591 εκατ.