Μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρετίζοντας το ελληνορωσικό Φόρουμ Διπλωματίας των Πολιτών, που διοργανώθηκε στη Μόσχα, αλλά και διαδικτυακά, με την ευκαιρία του κοινού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2021 προς τιμήν της 200ής επετείου της Επανάστασης του 1821.

«Oι ελληνορωσικές σχέσεις βασίζονται σε μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας. Το χρονικό τους αριθμεί πολλές ένδοξες ιστορίες. Η χώρα μας πάντοτε δραστήρια και για λόγους αρχής υποστήριζε τον ελληνικό λαό και τον εθνικο-απελευθερωτικό του αγώνα για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του. Ρώσοι και Έλληνες πολεμιστές δίπλα δίπλα, υπό δυσχερέστατες συνθήκες αγωνίστηκαν στο όνομα του θριάμβου των άφθαρτων αξιών της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκαν αποδοτικά ουκ ολίγοι Έλληνες. Λαμπρότερο παράδειγμα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο ρόλος και η θέση του οποίου στην ιστορία των δύο κρατών είναι ανυπέρβλητος», γράφει στο μήνυμά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Οι δεσμοί συμπάθειας και αλληλοβοήθειας, που μας συνδέουν, είναι ένα σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στη σύγχρονη εποχή. Να συμβάλει στην ανάπτυξή της καλείται η διπλωματία των πολιτών, οι επαφές μέσω των κοινωνικών φορέων, την ευρεία κοινή γνώμη», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος ευχήθηκε να διευρυνθούν και οι ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών Ελλάδας και Ρωσίας.

Όπως ανέφερε ο γνωστός ελληνιστής Γκεόργκι Μουράντοφ, πρώην Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου, ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα διαβιβάσουν στη ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα με σκοπό να παραδοθούν στην ελληνική πλευρά αντίγραφα πολύτιμων εγγράφων και μαρτυριών από τα ρωσικά Κρατικά Αρχεία και μεταξύ αυτών «μοναδικές αναφορές των επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και μια σειρά άλλες χώρες για τα τεκταινόμενα στις περιοχές, που εξελίσσονταν τα γεγονότα της Επανάστασης».

Λόγος γίνεται ειδικότερα για “αναφορές του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια στον τσάρο Νικόλαο Α΄, όταν ενημέρωνε για το πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση γύρω από την Ελληνική Επανάσταση”, καθώς, όπως επισημαίνει ο Ρώσος διπλωμάτης και πολιτικός, “ο Ι.Καποδίστριας έπραξε πολλά για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, πριν αναδειχθεί πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας”.

Ο κ. Μουράντοφ αναφέρθηκε επίσης και στην εξαιρετική ιδέα του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς όπως είπε “δεν υπάρχει τίποτε σοβαρότερο, σημαντικότερο, από την ιστορία, που συνδέει τη Ρωσία με την Ελλάδα”.

«Η Ρωσία αφομοίωσε σε πολλά τις βάσεις του ελληνικού πολιτισμού, υιοθέτησε την Ορθοδοξία, και αυτό σημαίνει τις βάσεις της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης με όλους τους ορθόδοξους λαούς και πρωτίστως με τους ίδιους τους Έλληνες, οι οποίοι έφεραν την Ορθοδοξία στην Ταυρίδα (Κριμαία), τη Χερσώνα, βάφτισαν τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο, ο οποίος έδωσε πνευματικότητα και νόημα σε όλη την περαιτέρω ιστορία μα»”, είπε ο Γκεόργκι Μουράντοφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι παρέδωσε επίσης και θα δοθούν στην Ελλάδα αποσπάσματα αρχείων για Έλληνες, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί αρχικώς από τους Γερμανούς στα μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εν συνεχεία βρέθηκαν σε σοβιετικά στρατόπεδα αιχμαλώτων και έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα 1943-44. Για τους περισσότερους εξ αυτών, σύμφωνα με τον Γκ.Μουράντοφ, οι συγγενείς τους έως σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη τους, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο “ΡΙΑ-Νόβοστι”.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Μετατρέπουμε την εμπειρία του χθες σε καύσιμο πορείας προς το αύριο

Μιχαήλ Μισούστιν: Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη σε κρίσιμες στιγμές