• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτώση για τους βασικούς δείκτες παρά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    Wall Street


    Χαμηλότερα άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν μεγάλη μείωση των αιτήσεων για την παροχή επιδόματος ανεργίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας ο αριθμός των αιτήσεων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, διαμορφώθηκε στις 684.000, ο χαμηλότερος από τις 14 Μαρτίου 2020, όταν ουσιαστικά η πανδημία χτύπησε την αμερικανική οικονομία.

    Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν και ο εικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021, κυρίως χάρη στις μεγάλες δόσεις φορολογικών και νομισματικών κινήτρων. Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά να επισημαίνει πρόσφατα ότι αυτό μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και τον πρόεδρο της FED να αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα γίνει «πιθανότητα για λίγο ακόμη».

    Η αγορά βλέπει με καλό μάτι την έκθεση της UBS η οποία βλέπει ανοδική τάση 5% έως 10% για τα παγκόσμια χρηματιστήρια, με βάση τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διευρυνθεί και θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

    Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της μέτρησης για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου, ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 4,3% από 4,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και έναντι 4,1% που ήταν η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων.

    Στον εταιρικό τομέα, η AstraZeneca αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο αφού τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ένα ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο της Covid-19.

    Στο κλίμα αυτό, 40 λεπτά μετά το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 105,37 μονάδες ή 0,33% και κινείται στις 32.311,61 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,13% στις 3.884,24 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενώ άνοιξε πτωτικά, αρχίζει να κερδίζει έδαφος, σημειώνοντας ήπια άνοδο 0,03% στις 12.963,23 μονάδες.

    Από τις μετοχές του Dow Jones μόλις 10 βρίσκονται σε θετικό έδαφος στο άνοιγμα, με την Cisco να έχει αυτή την ώρα τα ισχυρότερα κέρδη (2,84%). Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Nike (3,57%) και  της  Chevron (2,07%) ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνουν οι Boeing (1,16%), UnitedHealth (1,48%), Caterpillar (1,3%).



    ΣΧΟΛΙΑ