ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αναμένεται να «κάψουν» φέτος ακόμα περισσότερους φορολογούμενους, εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που θα πρέπει να ανακοινωθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, με βάση και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των θεσμών. Επισημαίνεται πως οι τιμές που έχουν υποβάλει οι εκτιμητές στο σύστημα είναι προ πανδημίας και ήδη εκφράζονται προβληματισμοί για το κατά πόσον μπορούν να παρουσιάσουν τα σημερινά δεδομένα της κτηματαγοράς, έπειτα από 12 μήνες πανδημίας.
Οι ανατροπές στα τεκμήρια των ακινήτων επέρχονται αυτόματα, λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, αφού θα χρησιμοποιηθούν οι νέες τιμές ζώνες, οι οποίες σύμφωνα με τους εκτιμητές που «έτρεξαν» για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών τις έρευνες για τις νέες αντικειμενικές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας παρατηρείται αύξηση.
Το αποτέλεσμα της επίπτωσης θα είναι ανάλογο, της ζώνης, εντός της οποίας βρίσκεται το ακίνητο και συγκεκριμένα αν αυξομειώθηκε η τιμή της ζώνης.
Πώς υπολογίζονται οι νέες τιμές
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
*Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές:
*από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και
* κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης, για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.
Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών είτε τα νοικιάζουν είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.
Οι «παγίδες»
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής τους να «εκτοξεύονται», καθώς θα αλλάξουν κλίμακα στον τρόπο υπολογισμού του τεκμηρίου για το ακίνητό τους.
Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο έντονο στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσίασαν πέρυσι τεράστια πτώση τζίρου και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα τεκμήριά τους με πραγματικό εισόδημα και αναγκαστικά θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες, οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά που χαρακτηρίζονται ως εύλογες δαπάνες, όπως για παράδειγμα το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ ή άλλες αποζημιώσεις που έχουν λάβει, ενώ για την κάλυψη των τεκμηρίων θα υπολογιστεί και μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί αυτή η δύσκολη «εξίσωση», καθώς θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός της κρατικής ενίσχυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι βρίσκονται πολλές εισηγήσεις για το μέλλον των τεκμηρίων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κοντά στο Πάσχα, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως μέλημά τους είναι να υπάρξει διαχωρισμός όσων έχουν πληγεί από την πανδημία με εκείνους που έχουν σημειώσει ακόμα και αύξηση των εισοδημάτων τους.
Διαβάστε επίσης:
–Όλα τα σενάρια για τα τεκμήρια διαβίωσης
-«Πακέτο» 1,3 – 1,4 δισ. για τις «πληγές» του… extra «lockdown»
-Ποιοι ιδιοκτήτες πάνε… ταμείο για τα «κουρεμένα» ενοίκια
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση