Αργότερα σήμερα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar θα «μιλήσει» για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσής του και η απάντηση στο ερώτημα εάν το ελληνικό Δημόσιο θα καταφέρει να αποσπάσει μια αναβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησής του σε αυτήν τη φάση.

Η έκθεση είναι η πρώτη, προγραμματισμένη, έκθεση ξένου οίκου αξιολόγησης από ένα σερί εκθέσεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες ενώ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τη λογική ότι είναι η πρώτη, δημόσια, τοποθέτηση ξένου οίκου μετά από την έκδοση του νέου, 30ετούς, ομολόγου αλλά και σημαντικών άλλων κινήσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην ελληνική αγορά.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου αειφορίας της ΔΕΗ προ ημερών, οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των τραπεζών, καθώς και η θετική υποδοχή που είχε το σχέδιο εθνικής ανάκαμψης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους.

Οι προσδοκίες στην αγορά για μια αναβάθμιση στην αξιολόγηση (rating) της ελληνικής οικονομίας από την DBRS σήμερα είναι περιορισμένες.

Ωστόσο ορισμένοι θεωρούν πως θα μπορούσαμε να δούμε μια πρώτη θετική εξέλιξη, δηλαδή την βελτίωση των προοπτικών της αξιολόγησης σε θετικές που θα στείλει ένα σήμα αναβάθμισης της αξιολόγησης, μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως προς το φθινόπωρο.

Οι αποφάσεις και το σκεπτικό του οίκου αναμένονται αργότερα σήμερα, το πιθανότερο αργά το βράδυ, και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίληψη των αναλυτών για την προοπτική επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, την άνοδο του ιδιωτικού χρέους και την δημοσιονομική κληρονομιά που θα αφήσει η πανδημία στα κρατικά ταμεία.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί πως η προοπτική εισροής σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η επίσπευση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών και οι δυναμικές κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, με την έκδοση του πρώτου μακροχρόνιου ομολόγου διάρκειας 30 ετών μετά από σχεδόν 13 χρόνια σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν του συνόλου των δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ είναι κινήσεις με θετικό πρόσημο για τους διεθνείς αξιολογητές.

Από την άλλη πλευρά η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το δημόσιο χρέος έχει πάρει πάλι την ανιούσα, μαζί με το ιδιωτικό, και το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και την ταυτόχρονη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα παραμένει ένα φιλόδοξο σχέδιο.

Με δεδομένο δε πως ο παράγοντας ανάπτυξη είναι ο παράγοντας «κλειδί» για τους ξένους οίκους όταν αξιολογείται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, η παρουσίαση απτών δειγμάτων γραφής πως μπορούμε να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη φέτος της τάξης του 5% είναι πολύ σημαντική.

Αυτό όμως επί του παρόντος παραμένει ζητούμενο εν αναμονή της εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης, των εμβολιασμών, των πρώτων καθαρών ενδείξεων για την τουριστική σεζόν και τις πρώτες εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά ταμεία για έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, που παραμένει εκτός της επενδυτικής βαθμίδας.

Προς το παρόν, η χώρα έχει εξασφαλίσει χαμηλό κόστος δανεισμού καθώς εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στήριξης της ΕΚΤ, όμως σε χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών είναι κρίσιμο για τη χώρα να έχει βελτιώσει την αξιολόγηση της αφού καθώς θα φθίνει η πανδημική κρίση θα αυξάνεται σταδιακά η πίεση των αγορών για καλύτερα αποτελέσματα των οικονομιών σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα αξιολογείται από τον καναδικό οίκο DBRS σε BB low με σταθερές προοπτικές. Στις 23 Απριλίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s ενώ στις 21 Μαΐου αναμένεται η έκθεση της Moody’s (Ba3 σταθερές προοπτικές) και στις 16 Ιουλίου της Fitch.

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Μάννα εκ Βρυξελλών για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης-Τα 3 «κλειδιά» για να μη χαθούν κονδύλια

Τρία κορυφαία στελέχη της DBRS στο mononews: «Αυτός είναι ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα»