ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως θυμούνται ο τότε υφυπουργός Οικονομικών (και νυν δήμαρχος Σπάρτης) κ. Πέτρος Δούκας, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Κουρής, «εμείς ήμασταν εκείνοι, η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου, του Κώστα Καραμανλή, που εισαγάγαμε τις μακροπρόθεσμες ομολογιακές εκδόσεις. Ξεκινήσαμε με το 30ετές ομόλογο».
Θυμούνται ότι ήταν μία έκδοση που είχε κλείσει με επιτόκιο μεταξύ 3,7% και 3,8%. Η χθεσινή έκδοση έκλεισε με 1,9%.
«Οι οικονομικές συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές», λένε. Τότε, η Ελλάδα είχε επενδυτική βαθμίδα, είχε κατάταξη «Α» από τους ξένους επενδυτικούς οίκους. Σήμερα, η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταφέρνει να δανειστεί με επιτόκιο κάτω από 1,9%, χωρίς να έχει επενδυτική βαθμίδα.
Τότε δεν υπήρχαν μνημόνια και οι εποπτείες που τα συνοδεύουν, όπως συμβαίνει σήμερα. Η χώρα είχε οικονομική αυτονομία. Ήταν η περίοδος εκείνη που το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε μειωθεί από 8,4% σε 3,2%. Σήμερα, υπάρχει η κρίση του κορoνοϊού και είναι λογικό τα ελλείμματα να έχουν ξεφύγει εξαιτίας των δαπανών του κράτους για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης, τότε η αγορά ήταν ανοικτή. Σήμερα υπάρχουν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ βοήθησαν την Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στις εκδόσεις αυτές, οι οποίες ήταν πρωτοποριακές όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη εκείνα τα χρόνια.
«Θυμάμαι ότι λίγους μήνες μετά την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, μετά από λίγους μήνες, βγήκαμε στις αγορές με την έκδοση 50ετούς», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο της εποχής, η χώρα μας εξέδωσε το πρώτο ομόλογο διάρκειας μισού αιώνα! Είχε λήξη στις 25 Ιουλίου 2057 και κουπόνι 2,085%.
Βεβαίως μετά ήρθε το PSI. Όλα αυτά τα ομόλογα και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών κάηκαν. Στις 9 Μαρτίου 2012, δηλαδή πριν από ακριβώς εννέα χρόνια και 10 ημέρες, ο τότε αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραφε την ανακοίνωση ήττας της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στους πιστωτές της.
«Από τα, 177 δισ. ευρώ περίπου, ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία και διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο και σύμφωνα με τις προσκλήσεις η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για ανταλλαγή και συναινέσεις για τροποποίηση από κατόχους ομολόγων ονομαστικής αξίας 152 δισ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας αυτών των ομολόγων», ήταν οι πρώτες γραμμές της ανακοίνωσης που εκδόθηκε αργά το βράδυ εκείνης της μέρας.
Ίσως χθες, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη επιστροφή, κάτι που θα φανεί στους επόμενους μήνες, όσο θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Διαβάστε επίσης:
Χρ. Σταϊκούρας: Η σημερινή έκδοση σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου
- Στην Ελλάδα το Hyundai Inster!
- Στάρμερ – Ρούτε: Να τεθεί η Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση πριν έρθει ο χειμώνας