ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ανοδικούς ρυθμούς και νέα έργα καλωδίων ξεκίνησε το 2021 για τη Cenergy, καθώς η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο νέα έργα στην Ευρώπη στον κλάδο των καλωδίων, που θα αυξήσουν τα έσοδα του πρώτου τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Την ίδια στιγμή πηγές της εταιρείας δηλώνουν ότι η Cenergy είναι ανοιχτή σε στρατηγικές συνεργασίες με κάποια από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της (Prysmian, Nexans, NKT) με στόχο την επέκτασή της σε νέες μεγάλες και απρόσιτες για αυτή αγορές.
Για τον κλάδο των καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια) όπως το 2020, ακόμη περισσότερο το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολλά πράσινα έργα, έργα διασυνδέσεων και πλωτών θαλάσσιων πάρκων, τάση που ενίσχυσε και επιτάχυνε η πανδημία. Τα έργα αυτά απαιτούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και αναλαμβάνοντας τέτοια έργα η Cenergy έχει καταγράψει το 2020 την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και τις υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές της ιστορίας της, με αποτέλεσμα να επιτύχει ιστορικά χαμηλό καθαρό δανεισμό. H ζήτηση για πράσινα έργα και έργα διασυνδέσεων αυξάνεται φέτος, καθώς δημοπρατούνται όλο και περισσότερα στην Ευρώπη ενώ αυξάνονται και στις ΗΠΑ. Ειδικά για την αγορά της Γαλλίας, όπου ήδη έχει μπει η εταιρεία με ένα μικρό έργο, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή θαλάσσιων πάρκων, μια μεγάλη αγορά στην οποία η εταιρεία θέλει να έχει παρουσία.
Η Cenergy έχει στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, έχοντας ήδη αναλάβει 3 έργα στις ΗΠΑ, και φέτος οι προοπτικές είναι ακόμη θετικότερες, αφού αναμένεται να δημοπρατηθούν μεγάλα έργα στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την άλλη της θυγατρική, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, το 2020 ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Σε αυτές τις εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, οδηγώντας έναν μεγάλο αριθμό έργων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σε αναβολή ή ακύρωση, και περιορίζοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου, βασικής εταιρείας του Ομίλου στον κλάδο, σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Για το 2021 εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα αναστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς ακόμη, αν και έχει αρχίσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, δεν έχουν εκκινήσει ακόμη οι επενδύσεις.
Όσον αφορά το μέλλον του κλάδου των σωλήνων, η εταιρεία ήδη αναπτύσσει τεχνολογία, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί και υδρογόνο από τους σωλήνες της και ήδη σύμφωνα με πηγές έχει πετύχει τη μεταφορά μονοψήφιου ποσοστού υδρογόνου, στο μίγμα αερίου. Εκτιμάται ότι η τεχνολογία αυτή θα έχει ωριμάσει, όταν και οι συνθήκες θα είναι ώριμες για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου και στόχος της εταιρείας είναι να δώσει το παρών από το ξεκίνημα της νέας αυτής αγοράς ώστε να έχει το first- mover advantage.
Τα αποτελέσματα του 2020
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Cenergy για το 2020 ανήλθε σε 908 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,2% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση και τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα.
Αντιθέτως, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα 102 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε αύξηση των λειτουργικών κερδών για δεύτερο συνεχόμενο έτος, από 35 εκατ. ευρώ το 2018 σε 65 εκατ. ευρώ το 2019, αγγίζοντας τα 81 εκατ. ευρώ το 2020 και καλύπτοντας την κάμψη του κλάδου σωλήνων χάλυβα (22 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το 2019). Συνολικά, το περιθώριο α-EBITDA αυξήθηκε περαιτέρω σε 11,2% έναντι 9,4% για το 2019, πιστοποιώντας την επιτυχημένη στρατηγική εστίασης σε λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αύξηση αυτή προήλθε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από την παράδοση απαιτητικών καλωδιακών έργων.
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 3 εκατ. ευρώ (9%) στα 31,6 εκατ. ευρώ, καθώς οι καθαροί τόκοι και τα συναφή έξοδα ήταν χαμηλότερα κατά 2,4 εκατ. ευρώ (7% σε ετήσια βάση), τόσο λόγω χαμηλότερων επιτοκίων όσο και λόγω της πιο αυστηρής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης, κυρίως στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα.
Το ισχυρότερο EBITDA και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα οδήγησαν σε κέρδη προ φόρου εισοδήματος 35,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 24% έναντι των 28,5 εκατ. ευρώ το 2019.
Τα μετά από φόρους κέρδη για την περίοδο ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019, αποτελώντας το 2,7% του κύκλου εργασιών (έναντι 2,1% το 2019).