ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Είναι δέσμευση κοινής εμπιστοσύνης» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι δέχτηκε μεγάλη κριτική (η συμφωνία), «αλλά αυτή η Δήλωση παρήγαγε απτά αποτελέσματα».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «στο μέλλον κάποιας μορφής συμφωνία αυτού του τύπου πρέπει να γίνει. Οι πρόσφυγες είναι ακόμη εκεί».
Ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και ότι θα «είναι μέρος της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».
Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα Δήλωση».
«Υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία γίνεται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες που ήρθαν στα ελληνικά νησιά» προσέθεσε η κ. Γιόχανσον, επισημαίνοντας «ότι αυτό σταμάτησε όταν εμφανίστηκε η COVID πριν από ένα χρόνο. Αλλά τον Αύγουστο η ΕΕ ξεκίνησε ξανά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ξεκίνησε τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά κι αυτή είναι μία σημαντική πτυχή από τη δική μας οπτική».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα
- Παγκράτι: Έξι τραυματίες από φωτιά σε μπαρ – Προκλήθηκε από πυροτέχνημα που ήταν πάνω σε τούρτα γενεθλίων (video)
- Πτώση λεωφορείου με μαθητές σε χαράδρα στο Περού – Τουλάχιστον 11 νεκροί