Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα γίνεται; Δεν γίνεται! Ο «άζυμος άρτος» έχει ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη μέρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Και παρ’ όλο που οι φούρνοι όλης της χώρας είναι ανοιχτοί τη συγκεκριμένη μέρα, για να προμηθευτούμε την «ακριβή» σε νόημα λαγάνα για το σπίτι, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μια λαγάνα που έχουμε φτιάξει μόνοι μας από την παραμονή (ή και ανήμερα, αν σηκωθούμε νωρίς!).

Η συνταγή που ακολουθεί ανήκει στην madameginger:

Σπιτική Λαγάνα

  • Μερίδες: 3 λαγάνες
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά

Υλικά για τις λαγάνες

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
  • 2 κούπες χλιαρό Νερό (~35oC)
  • 400 γρ. Aλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 400γρ. Αλεύρι Ζυμωτό, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 2 κ.γ. Αλάτι
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. Ζάχαρη
  • Σουσάμι

Ιδέες για γεύση και άρωμα

  • Πάστα λιαστής ντομάτας ή λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Ρίγανη και ελιές
  • Ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια κτλ)
  • Σκορδοπίπερο
  • Πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • Αποξηραμένο ή τηγανητό κρεμμύδι

Εκτέλεση

1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′ να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.

2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και σιγά σιγά εναλλάξ τα άλευρα με το νερό και το αλάτι.

3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

4. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέστε στην κάθε μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής σας την ώρα που τη ζυμώνετε.

6. Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι.

7. Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ταραμοκεφτέδες: Παραδοσιακοί και πεντανόστιμοι