Τεράστια επιτυχία σημειώνει στις αγορές του εξωτερικού το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η έκδοση έχει ήδη υπερκαλυφθεί πάνω από 4 φορές με τις προσφορές να φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ από 500 ευρώ που ζητάει η εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 70% των προσφορών προέρχεται από ξένα funds και το επιτόκιο φαίνεται να οριστικοποιείται πέριξ του 4%.

Το ομόλογο βιωσιμότητας (senior unsecured), πενταετούς διάρκειας και ύψους έκδοσης 500 εκατ. ευρώ, τύπου 5NC2 (μη ανακλητό για 2 έτη), έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τους οίκους S&P/Fitch, με σταθερές προοπτικές, ήτοι ανάλογη με την αξιολόγηση της Επιχείρησης από τους δύο διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τα έσοδα από το ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, αλλά και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Θα εισαχθεί δε στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ενώ θα διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης.

Η έκδοση συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας και, συγκεκριμένα, με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΔΕΗ κατά 40%, σε σχέση με το 2019, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Διαφορετικά, το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών ενεργούν η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών και οι Alpha Bank, Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, Eurobank, J.P. Morgan, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.

Η HSBC Continental Europe ενεργεί επίσης ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).

Ισχυρή ζήτηση

Υπενθυμίζεται ότι το roadshow για την προσφορά ξεκίνησε τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την αγορά, η ισχυρή ζήτηση αποδίδεται αφενός στα χαρακτηριστικά του ομολόγου (η σύνδεσή του με κριτήρια ESG) και αφετέρου στο ίδιο το κουπόνι, που αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές σε ένα περιβάλλον, εδώ και καιρό, χαμηλών επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η ΔEΗ είχε βγει στις αγορές ήταν το 2014, όταν και είχε δανειστεί 700 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Στο 4%-4,25% το guidance για το ομόλογο βιωσιμότητας των €500 εκατ.

ΔΕΗ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο βιωσιμότητας των €500 εκατ.