Την επέκταση του δικτύου του ο ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζει η εταιρεία, στο πλαίσιο τους δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης 2021-2030 που αναμένεται να εγκριθεί από τη ΡΑΕ.

Ειδικότερα όπως είπε σήμερα η Πρόεδρος της εταιρείας κυρία Maria Rita Galli στο 5ο Digital Dialogue στα πλαίσια του συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Πελοποννήσου, ένας από τους τρεις στόχους του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι η επέκταση του δικτύου σε περιοχές που δεν έχει παρουσία ακόμη.

Όπως είπε, ο αγωγός που θα φέρνει αέριο στη Δυτική Μακεδονία, έκτασης 111 χλμ θα βοηθήσει την απολιγνιτοποίηση, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος αγωγός θα μπορούσε να μεταφέρει και υδρογόνο που θα  παράγεται στο μέλλον στην ίδια περιοχή.

Άλλο σημαντικό έργο, όπως σημείωσε,  είναι ο αγωγός που θα συνδέει το φυσικό αέριο από τη Μεγαλόπολη στην Πάτρα, έργο μήκους 140 χλμ . Το έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται η τελική έγκριση της ΡΑΕ και ακολούθως αναμένονται οι σχετικές μελέτες για να ολοκληρωθεί ο αγωγός το 2026.

Αυτός ο αγωγός θα επιτρέψει αργότερα τη μεταφορά του αερίου και σε άλλες πόλεις όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται μέρος του κόστους κατασκευής του αγωγού, να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο αγωγός έχει σαφή αναπτυξιακό και πολλαπλασιαστικό ρόλο για την Δυτική Μακεδονία, συνδέεται, δε, άμεσα με την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής καθώς θα διευκολύνει την υποκατάσταση της λιγνιτικής ενέργειας. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την ένταξη του έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν ευνοεί τα έργα φυσικού αερίου.

Σχετικά με τις άλλες επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ότι το 2023 θα υλοποιηθεί σχέδιο μεταφοράς αερίου μέσω πλοίων και θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του δικτύου του ΔΕΣΦΑ για τη σύνδεση όλο και περισσότερων περιοχών.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση