Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ για τη στήριξη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

«Ο στόχος που έχει τεθεί από τους μάνατζερς ως προς το Υπερταμείο είναι μέσα τους προσεχείς λίγους μήνες να κλείσει το λεγόμενο PPM ((Private Placement Memorandum), δηλαδή να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια (από ιδιώτες). Στόχος είναι το ΦΑΙΣΤΟΣ να αρχίσει να επενδύει φέτος» γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση των Digital Talks, που το ψηφιακό κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώνει την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα.

Το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο αξιοποιεί έσοδα 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για το 5G, συν τα πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, που τώρα συγκεντρώνονται, αποτελεί μία μόνο από τις καινοτομίες, που η Ελλάδα εισήγαγε διεθνώς ως προς τα δίκτυα 5ης γενιάς.

Τριπλή καινοτομία και προοπτική για 69.000 θέσεις εργασίας

Όπως επισήμανε ο κ.Πιερρακάκης η εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης για το 5G, η οποία βασίστηκε σε τρία καινοτόμα στοιχεία, απαίτησε μια μάχη με τον χρόνο κι ένα άλμα προς τα εμπρός. Η πρώτη ελληνική καινοτομία ήταν, κατά τον κ. Πιερρακάκη, η ίδια η δημοπρασία, η οποία αφορούσε και τις τέσσερις «μπάντες» του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 και 26 GHz). «Οι περισσότερες άλλες χώρες, ακόμη κι εκείνες που είχαν ξεκινήσει πριν από εμάς, το 2018, ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες σε όλες τις μπάντες» σημείωσε και πρόσθεσε πως έτσι η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη, για την οποία υπενθύμισε πως βάσει της δημοπρασίας προβλέπεται να φτάσει στο 60% στην τριετία και στο 94% στην εξαετία.

Η δεύτερη καινοτομία ήταν το ενταγμένο στο Υπερταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, μέσω του οποίου τα χρήματα της ίδιας της δημοπρασίας αξιοποιούνται για να «γεννηθεί» μια αγορά βασισμένη στο 5G. Όπως υπενθύμισε ο κ.Πιερρακάκης, βάσει μελέτης της ΕΥ, μέχρι το 2030 η ανάπτυξη του 5G αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα πρόσθετη προστιθέμενη αξία έως 12,4 δισ. ευρώ και έως και 69.000 θέσεις εργασίας. «Η αξία αυτή όμως, δεν θα προέλθει τόσο από τις ίδιες τις υποδομές ή τους παρόχους, όσο από τους κάθετους τομείς της οικονομίας, που θα αλλάξουν χάρη στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, όπως η υγεία ή οι μεταφορές» σημείωσε. Έτσι το ΦΑΙΣΤΟΣ προικίστηκε με το 25% των εσόδων των δημοπρασιών, ενώ θα σηκώσει και ιδιωτικά κεφάλαια, για να επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, που στα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει αυτή την πρόσθετη αξία. Ήδη το ΦΑΙΣΤΟΣ δίνει έμπνευση για την εφαρμογή του μοντέλου των στοχευμένων ταμείων 5G στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Το τρίτο καινοτόμο στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι -όπως επισήμανε- ότι δεν δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα, αλλά κρατήθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι του, που διατίθεται δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και startups, που δημιουργούν υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με το 5G. «Ό,τι έχει μέσα τη λέξη “smart”, έξυπνες πόλεις, έξυπνα τηλέφωνα κτλ, σχετίζεται με το 5G και χαιρόμαστε πολύ που η Ελλάδα αποδεδειγμένα μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι» πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός «Διαδρόμου 5G», που θα ξεκινά από την Αττική και θα καταλήγει στα βόρεια σύνορα της χώρας, διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές μεταφορές μέσω αυτόνομων οχημάτων (AV) φορτηγών.

Τζ. Πάιατ: Μεγάλα σχέδια για το μέλλον

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη για τον τεχνολογικό τομέα. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από όσα είδαμε να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε όρους νέων επενδύσεων από τη Cisco, την Pfizer και τη Deloitte, και από τον τρόπο με τον οποίο η Βόρεια Ελλάδα έβαλε τον εαυτό της στον παγκόσμιο χάρτη για τον τεχνολογικό τομέα» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως, σε συνέχεια και της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία Πομπέο, υπάρχουν μεγάλα σχέδια για το μέλλον: «ανυπομονούμε να μοχλεύσουμε τη συμφωνία αυτή, για να ανοίξουμε νέες λεωφόρους για τεχνολογική συνεργασία» είπε, ενώ απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και για τη συνετή της προσέγγιση στα δίκτυα 5G, με σεβασμό στις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των πολιτών.

«Αν υπήρξε μια θετική όψη αυτού του τρομερού χρόνου είναι ο δραστικός μετασχηματισμός, που ο υπουργός Πιερρακάκης και η ομάδα του πέτυχαν, με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, η αξιοσημείωτη πρόοδος που έκανε η Ελλάδα με την εφαρμογή της τεχνολογίας, ιδίως με αμερικανικά τεχνολογικά εργαλεία, για να γίνει η δημοκρατία πιο αποδοτική και αποκριτική (στις ανάγκες των πολιτών)» τόνισε, ενώ εξήρε και τα μέτρα πολιτικής που ελήφθησαν στην Ελλάδα στην ψηφιακή σφαίρα.

Τα σχέδια των παρόχων

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα επενδύσει στην επόμενη τετραετία η Cosmote, κυρίως σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας, όπως επισήμανε στην εκδήλωση ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, διευθυντής τεχνολογίας του Ομίλου. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2021, η εταιρεία να έχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G άνω του 50% στη χώρα, «με καμία πρόσθετη χρέωση». Κατά τον κ.Θεοχαρόπουλο, το 5G δεν είναι απλά μια νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας, αλλά δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα και ένα καινούργιο οικοσύστημα. «Ίσως εδώ να βρίσκεται η χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, είναι στο χέρι των εταιρειών και της Πολιτείας να μεγιστοποιήσουν τα τεράστια οφέλη των δικτύων 5ης γενιάς.

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, Xάρη Μπρουμίδη, η δημιουργία δικτύων πέμπτης γενιάς είναι μεν αναγκαία συνθήκη για να έρθει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω των πάμπολλων εφαρμογών που κινητοποιεί το 5G, αλλά δεν είναι και ικανή συνθήκη. Για να αξιοποιηθούν τα οφέλη, σημείωσε, χρειάζεται να αναπτυχθούν οι ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και Δημοσίου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι βάσει πρόσφατης μελέτης της Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, αν η Ελλάδα προχωρήσει γρήγορα κι ανέβει σημαντικά στην κατάταξη του δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index), τότε στην επόμενη εξαετία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 19%. Υπογράμμισε δε, τη σημαντική ευκαιρία για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, που συνιστά για την Ελλάδα η σωστή αξιοποίηση τον πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδύσει στα δίκτυα 5G (στην κινητή) και οπτικών ινών (στη σταθερή) στα επόμενα χρόνια η Wind, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Νάσος Ζαρκαλής, υπενθυμίζοντας πως η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει 120 εκατ. ευρώ για το νέο φάσμα. Όπως είπε, για να αξιοποιηθούν τα τεράστια οφέλη του 5G, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εξελιγμένων δικτύων, η οποία υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις, «που πρέπει να γίνουν από ιδιώτες επενδυτές, κατά κύριο λόγο, αν όχι καθ’ ολοκληρίαν. Κι εδώ έρχονται οι προκλήσεις». Κατά τον κ.Ζαρκαλή, η ανάπτυξη των δικτύων πρέπει να υποστηριχθεί από ένα πιο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, από ένα γενικότερα φιλικό κλίμα για τους διεθνείς επενδυτές, «που τροφοδοτούν αυτά τα δίκτυα με κεφάλαια και με διοχέτευση -προς την ανάπτυξη υποδομών- κάποιων από τα κεφάλαια που έρχονται να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το DCN Global. Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, άνοιξε ο συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απ.Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ.Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν.Παπαϊωάννου, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μ.Αντωνίου και ο γενικός διευθυντής της Cisco, Aντ.Τσιμπούκης