ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αναταραχή στις αγορές κρατά σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο που θα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κινητικότητα στις διεθνείς αγορές το προσεχές διάστημα. Άλλωστε όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς δεν υπάρχει στην παρούσα φάση επείγουσα ανάγκη για να προσφύγει το Δημόσιο στις αγορές, αφού παρά την ανησυχία για την παράταση των μέτρων του λοκντάουν, «τα κουμάντα έχουν γίνει».
Υπό αυτό το πρίσμα, η τρέχουσα εβδομάδα και το διάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 11 Μαρτίου θα παρακολουθείται στενά η πορεία της μεταβλητότητας στις αγορές αλλά όμως και οι κινήσεις των υπολοίπων κρατών στην Ευρώπη σχετικά στο μέτωπο της εκδοτικής δραστηριότητας.
Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα σενάρια για την διάρκεια της νέας έκδοσης καθώς μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας όπως είναι η τρέχουσα, οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή για το είδος, το χρόνο και την διάρκεια της επόμενης έκδοσης.
Στην τελική ευθεία η αποπληρωμή του ΔΝΤ
Την ίδια στιγμή προχωρά με ρυθμούς… Ευρώπης και Κοινοβουλίων η διαδικασία αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ. Πηγές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως είχε άλλωστε γράψει το mononews.gr.
Μάλιστα επειδή μέσα στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αποπληρωθούν 200 εκατ. ευρώ χρεών προς το Ταμείο, το πιθανότερο είναι η συνολική αποπληρωμή τελικά να φορά σε περίπου 3,1 δισ. ευρώ.
Η γενική εκτίμηση είναι πως η κίνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ που έκανε η κυβέρνηση τα 2019, δεν συναντά αντιστάσεις στο στρατόπεδο του ESM, καθώς πρόκειται για κινήσεις που εκλαμβάνονται θετικά από τις αγορές, ενισχύοντας το προφίλ αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου.
Κάτι που με την σειρά του εκτιμάται πως επιδρά θετικά και στην εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού δημοσίου το οποίο θα εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό περιβάλλον φέτος για να αντλήσει με εξαιρετικά χαμηλό κόστος σχεδόν 12 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ετήσιου δανειακού προγράμματος.
Ήδη το Δημόσιο, έχει εκδώσει 10ετές ομόλογο μέσω του οποίου δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με την χώρα να διαθέτει αποθεματικό τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι συνθήκες στις αγορές να είναι τέτοιες που να επιτρέψουν την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του φετινού δανειακού προγράμματος εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μέσα στους πρώτους 7 μήνες του έτους.
Πρόκειται για μια στρατηγική που ακολουθεί το δημόσιο τα τελευταία, πολλά χρόνια, και η οποία στην παρούσα φάση έχει μια ιδιαίτερη δυναμική με την λογική ότι είναι καλύτερα να έχεις στην άκρη τα χρήματα που χρειάζεσαι, ή που εκτιμάς ότι θα χρειαστείς το ταχύτερο, δυνατό…
Κρίσιμο δεκαήμερο για τις αγορές
Την Παρασκευή οι μεταβολές στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ήταν περιορισμένες σε σχέση με την έντονη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρούσε 4 μονάδες βάσης στο 1,477%.
Πτωτικά κινούνταν και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, το οποίο όμως σε μηνιαία βάση, σημείωνε την μεγαλύτερη άνοδο από το 2016 κατά 27 μονάδες βάσης. «Εάν οι αγορές αποτύχουν να σταθεροποιηθούν, οι κεντρικές τράπεζες ίσως θα πρέπει να επέμβουν, καθώς η γρήγορη κίνηση στα ομόλογα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις επικρατούσες χρηματοοικονομικές συνθήκες» εκτιμούσαν αναλυτές της Société Generale σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων διεθνώς είναι λιγότερο δικαιολογημένη στην περίπτωση της Ευρωζώνης, όπου επικρατούν πιο αδύναμες οικονομικές προοπτικές και χαμηλότερες προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού. Είναι δε απαραίτητο να διατηρηθεί το χαμηλό κόστος δανεισμού για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη.
«Εάν οι αγορές αποτύχουν να σταθεροποιηθούν, οι κεντρικές τράπεζες ίσως θα πρέπει να επέμβουν, καθώς η γρήγορη κίνηση στα ομόλογα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις επικρατούσες χρηματοοικονομικές συνθήκες» εκτίμησαν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης:
Ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο πύργους στο Ελληνικό από μεγάλες πολυεθνικές real estate εταιρείες
Χρήστος Ταραντίλης: Πώς φτάσαμε στην παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο πύργους στο Ελληνικό από μεγάλες πολυεθνικές real estate εταιρείες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ