ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πείσμα και την εμμονή του θείου της, Γιάννη Κωτσιόπουλου, να μην περάσει ποτέ η εταιρεία σε ξένα χέρια φαίνεται πως κληρονόμησε η Κωνσταντίνα (Τίνα) Κωτσιοπούλου.
Η ανιψιά του ανθρώπου που «εκτόξευσε» την ΙΟΝ στα «επιχειρηματικά… ουράνια» παραμένει όπως όλα δείχνουν αταλάντευτα προσηλωμένη στην οικογενειακή… παράδοση, απορρίπτοντας κάθε πρόταση εξαγοράς ανεξαρτήτως του ποσού και των μηδενικών που την συνοδεύει.
Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του mononews.gr η CEO της εταιρείας, έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις τους τελευταίους μήνες, αφού τουλάχιστον δύο funds μεγάλου βεληνεκούς την έχουν προσεγγίσει, καταθέτοντας ιδιαίτερα δελεαστικές προσφορές…
«Η ΙΟΝ είναι η μεγάλη αγάπη των funds. Την θέλουν σαν τρελοί», εξηγεί τραπεζίτης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Όμως η επικεφαλής της αρνείται πεισματικά να πουλήσει», λένε οι ίδιες πηγές.
Το τίμημα
Οι πηγές του mononews.gr δεν αποκαλύπτουν το προσφερόμενο τίμημα άλλά όπως εξηγούν: “Μια τέτοιου μεγέθους εταιρεία εύκολα θα μπορούσε να πουληθεί από 140 έως 180 εκατ. ευρώ.”
Όμως παρά την απουσία διαδοχής η επικεφαλής της, δεν θέλει να πουλήσει τα ποσοστά που της κληρονόμησε ο θείος της.
Οπως έπραττε ο αείμνηστος θείος της που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών πριν από περίπου έξι χρόνια αρνείται σταθερά, καθώς θέλει να διατηρήσει την εταιρεία ελληνική.
Η άγνωστη Φιλάνθρωπος
Βέβαια παρά το γεγονός οτι διατηρεί χαμηλό προφίλ εν τούτοις το καλοκαίρι του 2020 η κ . Κωνσταντίνα (Τίνα) Κωτσιοπούλου της ΙΟΝ έγινε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ μαζί με τις Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, Δανάη Βιτουλαδίτου της «ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής», Νίκη Γιαβρόγλου της «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου από τον Ελληνικό Κόσμο, Αικατερίνη Λαλαούνη της Greek Gold, Μαριάννα Πολιτοπούλου της ασφαλιστικής ΝΝ Ελλάδος, Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου της «Μύλοι Θράκης», Ολγα Παναγοπούλου της ΚΟΝΕΞ Α.Ε. και Ντενίζ Τσιμή της ΤΣΙΜΗΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
Επιπρόσθετα το 2020 η κ. Τίνα Κωτσιοπούλου δώρισε ένα σεβαστό ποσό για την κάλυψη όλων των εξόδων για την ανάπτυξη 12 νέων κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Η δωρεά ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ήταν από κοινού με τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και την κ. Αγγελική Φράγκου.
Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος
Ακόμη ηχεί στους διαδρόμους της εταιρείας η απάντηση του «παππού» της ΙΟΝ, όταν ενημερώθηκε από συνεργάτες του, ότι μεγάλη πολυεθνική θέλει να εξαγοράσει την εταιρεία: «Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται», λέγεται πως απάντησε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος.
Ανάμεσα στους υποψήφιους μνηστήρες… ήταν η Kraft Jacobs Suchard, Nestle, η Vivartia και η RJR Nabisco.
Το διαχρονικά ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών δεν είναι τυχαίο. Αντίθετα, εξηγείται και μάλιστα πολύ εύκολα με μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία… «βγάζουν μάτια».
Ακόμη και μέσα στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, η εταιρεία υπό την καθοδήγηση της «δεσποινίδος Τίνας» όπως την αποκαλούν πολλοί στην εταιρεία, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει κυρίως στην… τελική γραμμή.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πωλήσεις της εταιρείας το 2019 έκλεισαν σε 118,8 εκατ. ευρώ έναντι 113,3 εκατ. ευρώ το 2018 και 113 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. ευρώ το 2018 και 7,8 εκατ. ευρώ το 2017.
Μέσα σε μόλις δυο χρόνια πέτυχε να διπλασιάσει σχεδόν (!) την κερδοφορία της.
Την ίδια στιγμή, κατόρθωσε να μειώσει το βάρος των συνολικών υποχρεώσεων από 74,6 εκατ. ευρώ το 2018 σε 66,5 εκατ. ευρώ το 2019.
Πρόκειται τηρουμένων των αναλογιών για έναν «μικρό άθλο», όπως επισημαίνουν επενδυτικοί κύκλοι, οι οποίοι χαριτολογώντας αναφέρουν πως «η ΙΟΝ αποτελεί την πρώτη και παντοτινή αγάπη των επενδυτών», παραφράζουν τη διάσημη φράση που συνοδεύει το πιο γνωστό προϊόν της εταιρείας, την σοκολάτα αμυγδάλου.
Και όλα αυτά προσπαθώντας ταυτόχρονα να προσαρμοσθεί στις επιταγές των καιρών της εποχής, οι οποίες επιβάλλουν ακόμη και οι οικογενειακές επιχειρήσεις να εκσυγχρονισθούν και να υιοθετήσουν τις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας.
Εννέα δεκαετίες πρωτοπορίας
Η ΙΟΝ παρά τον οικογενειακό χαρακτήρα της αποτελεί μια από τις πιο ανθεκτικές εταιρείες στην χώρα. Όλα ξεκίνησαν πριν από 91 χρόνια και συγκεκριμένα το 1930, όταν μία ομάδα επιχειρηματιών που έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί συμπράττουν για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο.
Και το καταφέρουν με όχημα την αγάπη για τη σοκολάτα, την αφοσίωση στην ποιότητα και την επιμονή στην καινοτομία. Τρία χαρακτηριστικά τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές) – από όπου πήρε το όνομά της – και πολλή όρεξη, γεννιέται η ΙΟΝ. Το πρώτο καταστατικό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 και ένα λαχταριστό ταξίδι ξεκινά.
Το 1938, η ΙΟΝ αποκτά ένα καραμελένιο «αδερφάκι», την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε., που ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο και που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ. Το 1947, αμέσως μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της ΙΟΝ. Το πιο αναγνωρισμένο κλαδί αμυγδαλιάς της Ελλάδας… ανθίζει.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη). Αυτή η συνεργασία δίνει καρπούς και δημιουργεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα.
Το 1956, στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα και η φήμη της ΙΟΝ εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα… κυριολεκτικά. Η ΙΟΝ μεγαλώνει, αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αρχίζει σταδιακά να υλοποιεί τις πιο λαχταριστές ιδέες, με νέες σοκολάτες, καραμέλες, τσίχλες, γκοφρέτες κι άλλες λιχουδιές!
Τα διαφημιστικά μηνύματα της εταιρείας της δεκαετίας του 1960 και 1970 σήμερα αποτελούν μία vintage κληρονομιά, αλλά τότε ήταν μία ακόμη καινοτομία της εταιρείας. Η ΙΟΝ βγαίνει πρώτη μπροστά στην επικοινωνία με τις έντυπες διαφημίσεις της που γράφουν ιστορία.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, θα επεκταθεί το εργοστάσιο και οι δυνατότητες του, και θα γίνουν μια σειρά από αξιόλογες εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων, σοκολάτας και ζαχαρωτών, όπως η Ιντέρια, Mabel κ.α.
Το 1975 μια νέα σελίδα ανοίγει, με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων στην Άρτα.
Εκεί, ξεκινά η γραμμή παραγωγής γκοφρέτας – και υλοποιείται μία μεγάλη ιδέα… ενώ το 1976 η λαχταριστή σοκολάτα ΙΟΝ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο φουντούκι κι όλα μαζί τυλίγονται στην κλασική κι αγαπημένη πράσινη Noisetta.
Δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα, γεννιέται η μία και μοναδική: σοκολάτα ΙΟΝ και γκοφρέτα γίνονται ένα στη Σοκοφρέτα και η Ελλάδα αποκτά το αγαπημένο της γλυκό σνακ!
Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει αποδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ιστορία, αλλά και μέλλον και μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε πολυεθνικές κολοσσούς.
Με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως, κατατάσσεται στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες ενώ παράλληλα, αναπτύσσει διαρκώς και επιτυχώς την εξαγωγική της δραστηριότητα από τη Δύση ως την Ανατολή.
Διαβάστε επίσης:
Στη δεξαμενή κεφαλαίων βιωσιμότητας (ESG) ΔΕΗ και Mytilineos- Δείκτης ESG στο ΧΑ στα τέλη του 2021
Νέα τροπή στη δικαστική διαμάχη «Βεργίνας»-Heineken – Τι απαντά στο mononews η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Έλληνες εφοπλιστές: Μπαράζ νέων παραγγελιών το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ