ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κρίσιμη απάντηση Μητσοτάκη, τα δώρα της Protergia, οι αστακοί και καραβίδες στον ΑΔΜΗΕ, η κριτική Νεμπή, ο Παπαλέκας και η Prodea, η εξομολόγηση του Μάριου Ηλιόπουλου, και ένα hot story με αφορμή ένα ROLEX
Μόνη της η μετοχή της εταιρείας που ελέγχεται από την οικογένεια Δαυίδ συνεισφέρει κατά 10% στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη. Η κίνηση προς τα πάνω της αγοράς, σύμφωνα με τους μυημένους, αποσκοπεί και σε κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Καλύτερη αφετηρία ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών δανείων που σχεδιάζονται.
Η εξασφάλιση ρευστότητας για την αύξηση κεφαλαίου της Aegean και της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74, πάνω από 60 εκατ. ευρώ η πρώτη και περί το 1 δισ. ευρώ η δεύτερη, θα απαιτήσουν ρευστότητα. Ο κίνδυνος διατάραξης της ισορροπίας, είναι υπαρκτός σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Ο Φεβρουάριος έκλεισε με κέρδη, όπως και η εβδομάδα. Πάνω από 2% ανέρχονται τα κέρδη σε μηνιαία βάση και 1,40% σε επίπεδο εβδομάδας, μειώνοντας τις απώλειες σε 2,05% από το ξεκίνημα της χρονιάς.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,63% την Παρασκευή, στις 792,38 μονάδες, ατενίζοντας τον Μάρτιο από σχετικά καλύτερη θέση. Ο δε τζίρος ξεπέρασε τα 85,23 εκατ. ευρώ, καθαρός στην πλειονότητά του, ως αποτέλεσμα του rebalancing, καθώς από τη Δευτέρα ισχύουν οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley ενεργοποιώντας ξένους αγοραστές για ελληνικές μετοχές.
ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 είναι οι μόνες μετοχές στον MSCI. H αξία των πακέτων ανήλθε σε περίπου 1,4 εκατ. ευρώ με αυτό που ξεχωρίζει τα 750 χιλιάδες κομμάτια στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10.
Πρόκειται για καθαρές εισροές από το εξωτερικό σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς τα μηνύματα για μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης στο σύνολο του 2020, περίπου 9,9% και ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 11% την επόμενη διετία για κάθε χρόνο, δίνουν την αίσθηση του πεπιεσμένου ελατηρίου για την ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί η έκδοση εταιρικών ομολόγων, όπως της ΜΟΗ και της ΔΕΗ, η αύξηση κεφαλαίου της Aegean. Ταυτόχρονα, πλησιάζει ο χρόνος, όπου η οικονομία θα ανοίξει, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει ανοίξει μετά τα μέσα Απριλίου κι εφόσον ο εμβολιασμός προχωρεί με ταχείς ρυθμούς.
Οι ξένοι στρέφονται επίσης στα ελληνικά assets. Π.χ. ο ΟΤΕ σε μια δύσκολη χρονιά, κατάφερε να γράψει θετικά αποτελέσματα στο 4ο 3μηνο και μάλιστα θα διανείμει αυξημένο μέρισμα. Τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 παρά το δύσκολο 2020, εμφανίζουν μια οικονομική κατάσταση απόλυτα διαχειρίσιμη, δίδοντας ωστόσο μέρισμα στο μέτρο του δυνατού.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα είχαν εμφανίσει Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και Coca Cola. Στις τράπεζες, η Alpha κατάφερε να «απαλλαγεί» από 10 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, με την Axia να προβλέπει σήμερα ότι η μετοχή δικαιούται να ανέβει 200% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Στα πλαίσια αυτά, κέρδη πάνω από 4% για την Aegean, καθώς η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολιασμών στους ταξιδιώτες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κερδίζει έδαφος, ενώ ο κλάδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνει σημαντικό rebound. Αντίδραση 2,94% για την Alpha, στα 0,825 ευρώ, 2,66% τα κέρδη για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, με την κεφαλαιοποίηση να ανεβαίνει στα 880 εκατ. Ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται οριακά στο 1,4 δισ. ευρώ. Κέρδη και για την ΔΕΗ, 1,3%, στα 8,90 ευρώ με περισσότερα από 550 χιλιάδες τεμάχια.
Αγορές επίσης, βγήκαν στην Ελλάκτωρ, 2,89%, στο 1,38 ευρώ, καθώς στα γραφεία του ομίλου στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας προγραμματίζεται επίσης έκδοση ομολόγου με όρους καλύτερους, όπως λέγεται από αυτούς της προηγούμενης διοίκησης.
Αντίδραση 2,39% και για τα ΕΛΠΕ, στα 5,57 ευρώ, περιορισμός των απωλειών για τον Μυτιληναίο, που έκλεισε με οριακή πτώση στα 12,75.
Κέρδη 2,96% για τον ΟΠΑΠ, στα 11,14 ευρώ, 2,41% για τον ΟΤΕ, στα 12,74, άνοδος 1,99% για την Πειραιώς και περιορισμός των απωλειών με επιστροφή στο «συν» για την Τέρνα Ενεργειακή στα 12,10 ευρώ.
Θετικά πάντως επέδρασσαν την Παρασκευή οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η δημοσιονομική χαλάρωση και οι επαναγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν και πως δεν είναι η ώρα για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική (Τζεντιλόνι). Το ελληνικό δεκαετές υποχώρησε οριακά στο 1,109%, όταν η πτώση του αντίστοιχου γερμανικού bund σημείωνε πτώση πάνω από 20%, του γαλλικού 218% και του ιταλικού 5,92%.