Δεκάδες εύποροι ξένοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να μεταφέρουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα, παρά την πανδημία, που έχει «παγώσει» τα πάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 60 πλούσιοι του εξωτερικού καταθέτουν αιτήσεις και ζητούν συνεχώς πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για το πώς να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και να εκμεταλλευθούν τα κίνητρα που δίνονται για χαμηλή φορολόγηση της περιουσίας και των εισοδημάτων τους.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθηνάς Καλύβα στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent», που διοργάνωσε το οικονομικό φόρουμ των Δελφών ότι «υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σε εφαρμογή τρία παράλληλα προγράμματα non dom, για την προσέλκυση εύπορων ξένων στη χώρα μας.

Η αρχή έγινε το 2019 με στόχο ιδιαίτερα πλούσιους πολίτες του εξωτερικού, με το πλαίσιο να ορίζει πως όποιο φυσικό πρόσωπο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός τριετίας.

Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

Δεύτερη παρέμβαση ήρθε το 2020 για τους πλούσιους συνταξιούχους του εξωτερικού, που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Όσοι ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα καταβάλλουν, κάθε φορολογικό έτος και για μια 15ετία αυτοτελή φόρο με συντελεστή μόλις 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

Το πλαίσιο συμπληρώθηκε πέρυσι όταν θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα.

Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων είναι πιο σύνθετο, όχι ως προς τα κίνητρα που παρέχει, αλλά ως προς τη στόχευση: μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, καλούνται να αφήσουν την χώρα που ζουν και να έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Τι προβλέπει η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή; Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, καθώς και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία και αυτοκίνητο. Προϋπόθεση η διετής παραμονή στη χώρα, ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει διάρκεια 7 ετών.

Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων ήρθε πριν λίγες ημέρες όταν η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices) για την προσέλκυση ιδιαίτερα εύπορων οικογενειών.

Η εταιρεία θα μπορεί να διαχειρίζεται τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων της οικογένειας, τις επενδύσεις τους σε επιχειρήσεις ή τις μετοχικές συμμετοχές τους σε εταιρείας, το χαρτοφυλάκιο μετοχών, παραγώγων και άλλων επενδυτικών – χρηματιστηριακών προϊόντων έως και τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων.

Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

 Να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων μέσα σε 12 μήνες από την ίδρυση της και

 Να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως το ποσοστό κέρδους των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας ορίζεται στο 7%, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν βαρύνονται με ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Non Dom: Πόσοι ξένοι συνταξιούχοι και επενδυτές έχουν δηλώσει ως φορολογική τους έδρα την Ελλάδα

Η Ελλάδα κλείνει το μάτι στους ξένους επενδυτές με «flat tax» 100.000 ευρώ