ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη να προχωρήσει η εκμετάλλευση θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, άμεσα και με μια διαδικασία απλή, που δεν θα δημιουργεί ρίσκο στους επενδυτές επεσήμαναν, μιλώντας στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωσταντίνος Μαύρος και ο Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Copelouzos Renewables.
Έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να δοθούν λύσεις από την αρχή και να εξασφαλιστεί η συμφωνία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας καθώς πρόκειται για επενδύσεις μεγάλου κόστους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποτελείται από ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης, εγκατεστημένες στον πυθμένα, σε βάθη μικρότερα των 50 μέτρων. Μετά από μία δεκαετία εντατικής ανάπτυξής τους, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στην εκμετάλλευση του σημαντικότατου αιολικού δυναμικού που εντοπίζεται σε θαλάσσιες περιοχές βαθέων υδάτων. Η καινοτόμος τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών αποτελεί μια ελκυστική λύση για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του δυναμικού αυτού.
Γιάννης Καρύδας: Προτεραιότητα στα υπεράκτια, να κερδίσουμε το χρόνο που χάθηκε
Η Copelouzos Renewables κατά την περίοδο 2006-2010 όταν με το νόμο 3468 έγινε η πρώτη προσπάθεια θεσμοθέτησης των υπεράκτιων αιολικών, απέκτησε μια άδεια για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη ισχύος 216MW, το πρώτο ρεαλιστικό έργο του είδους του χάρις στο χαμηλό βάθος της θάλασσας. Όπως είπε ο κ. Γιάννης Καρύδας Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας καθοριστικοί παράγοντες για την υλοποίηση επενδύσεων σε παράκτια και πλωτά αιολικά είναι το ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και η δυνατότητα των υποδομών, διασυνδέσεων.
Όπως είπε, με τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που αναμένεται, πρέπει να θεραπευτούν οι ασάφειες του υπάρχοντος νόμου για τα υπεράκτια, στα οποία και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης σε σχέση με τις μη μόνιμες δραστηριότητες για την ανάπτυξη των έργων.
Πρέπει, σημείωσε, το νέο πλαίσιο να έχουν ειδική αντιμετώπιση για τα έργα που έχουν ήδη άδεια παραγωγής, σημείωσε πχ να εξαιρεθούν οι ευρύτερες περιοχές τους από τις ζώνες θαλάσσιες αιολικών πάρκων που θα προκηρυχθούν.
Να υπάρξει πλαίσιο για πιλοτική υλοποίηση κάποιων προοδευμένων έργων που θα αποτελέσουν οδηγό για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Πρέπει, σημείωσε, να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τις επενδύσεις από πιθανές ματαιώσεις λόγω αντιδράσεων.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία αυτή και να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξή της με την υλοποίηση των υπεράκτιων πάρκων που θα οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, θα συνδυαστούν με την ενίσχυση της πράσινης με με τη παραγωγή καθαρού υδρογόνου και θα προσφέρουν σημαντική τοπική προστιθέμενη αξία.
Κωσταντίνος Μαύρος: Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η ανάμειξη πολλών φορέων
“Για να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στα θαλάσσια πλωτά αιολικά, πρέπει να προχωρήσουν σωστά. Να λυθούν από την αρχή τα θέματα πρόσβασης στο θαλάσσιο χώρο, διασυνδέσεων και αποζημιώσεων”, σημείωσε, μιλώντας στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωσταντίνος Μαύρος, σημειώνοντας, ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ξεμπλοκάρει και το ΥΠΕΝ να εισάγει μια fast track διαδικασία στην οποία να υπάρχει συμφωνία από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.
“Το κόστος των πλωτών αιολικών είναι τεράστιο και δεν πρέπει να υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας” τόνισε. ΕΠίσης, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει η εκμετάλλευση θαλάσσιων αιολικών, καθώς η στόχοι για την πράσινη ενέργεια αυξάνονται συνεχώς και
Το μεγαλύτερο ρίσκο για τις επενδύσεις αυτές, σημείωσε, είναι η ανάμειξη πολλών φορέων και είναι το πρώτο που θα πρέπει να λυθεί, σημείωσε. Και ο ΑΔΜΗΕ, πρότεινε να μπει ως συνεπενδυτής στα έργα και να είναι σύμφωνος πριν την οριοθέτηση των περιοχών.
Σήμερα, είπε, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό πρέπει να λυθεί για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Επίσης σημείωσε ότι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές πρέπει να γίνεται ένα investor pre-screening, ώστε να αποδεικνύεται η εμπειρία τους και η δυνατότητα χρηματοδότησης.
“Το Αιγαίο είναι μια από τις δύο περιοχές με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο και η ανάπτυξη πλωτών αιολικών, θα μπορούσε να κάνει το Αιγαίο κέντρο τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας σημαντική εγχώρια παραγόμενη προστιθέμενη αξία” κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Περιστέρης: Να μην καθυστερήσει την επενδυτική δραστηριότητα, η προσπάθεια για ρύθμιση
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση