Σημαντική μείωση κόστους στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα έργα αντλησιοταμίευσης, μια κατηγορία νέων έργων παραγωγής ενέργειας τα οποία έβαλε στην ελληνική ατζέντα επενδύσεων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στον μεγάλο ενεργειακό όμιλο ανήκει και το μεγαλύτερο σχέδιο επένδυσης σε τέτοιο έργο στην Ελλάδα, το Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Έργο Αποθήκευσης στην Αμφιλοχία- που θα υλοποιηθεί άμεσα, όταν το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέψει.

Κι ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το 2018 έχει αποφασίσει να σχεδιάζει και να υλοποιήσει το πρώτο σύγχρονο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα, ισχύος 680MW, νέα μελέτη του Imperial College of London  ποσοτικοποιεί την αξία που μπορούν τα έργα αντλησιοταμίευσης να προσδώσουν στο ενεργειακό σύστημα μιας χώρας, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της εταιρείας που πρωτοπορεί στα καινοτόμα πράσινα έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Έργο Αποθήκευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία βρίσκεται στη νέα λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας αντλησιοταμίευσης και προβλέπεται να  ολοκληρωθεί  το 2024.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Imperial τα ισχύος 4,5 GW νέα αντλησιοταμιευτικά στη Σκωτία μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση στο ενεργειακό σύστημα της Μ. Βρετανίας  αξίας μέχρι 790 εκατ. ευρώ. Τα ποιοτικά αποτελέσματα της μελέτης αυτής, σχετικά με την ετήσια εξοικονόμηση του ηλεκτρικού συστήματος, επιβεβαιώνουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα μελετών που έχει εκπονήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήδη από το 2018, όταν σχεδίαζε την εν λόγω επένδυση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στην ελληνική αγορά ενέργειας πρέπει να μπουν νέα έργα αποθήκευσης  ισχύος 2,7 GW (1,5 GW αντλησιοταμίευση και 1,2 GW συσσωρευτές)τα οποία, με βάση τη μελέτη του Imperial, θα προσφέρουν εξοικονόμηση ως 500 εκατ ευρώ, ετησίως, με μεγαλύτερη εξοικονόμηση όταν ο όγκος αποθήκευσης ενέργειας είναι υψηλότερος και η ευελιξία του συστήματος είναι χαμηλότερη.

Το 75% αυτών των εξοικονομήσεων  για το σύστημα προέρχεται από κεφάλαια που δεν θα χρειαστεί να δαπανηθούν σε τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα, οι οποίες διαφορετικά θα ήταν απαραίτητες.

Ευρύτερα οφέλη της αντλησιοταμίευσης

Σύμφωνα με τη μελέτη του Imperial, τα έργα αντλησιοταμίευσης:

  • ελέγχουν τις διακυμάνσεις στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας   αποθηκεύοντας την υπερβολική ανανεώσιμη παραγωγή και την αποφορτίζοντας όταν χρειάζεται.
  • παρέχουν κρίσιμες βοηθητικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την ενσωμάτωση μιας υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμης παραγωγής, π.χ. απόκριση συχνότητας, σημαντική συμβολή στην αδράνεια του συστήματος και στα αποθεματικά λειτουργίας.
  • μειώνουν τις εκπομπές του συστήματος μετατοπίζοντας κάποια συμβατική μονάδα (με βάση τα ορυκτά καύσιμα) μεσαίας αξίας και κορυφής.
  • υποστηρίζουν τη διαχείριση συμφόρησης δικτύου. Το νέο LD-PHES στη Σκωτία θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη μεταφοράς έως και 2GW μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας το 2050, εξοικονομώντας έως και 2 δισ. Λίρες αποφεύγοντας δαπάνες κεφαλαίου.

Σημειώνεται τέλος, ειδικά για την Ελλάδα, ότι οι ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης που σημειώθηκαν κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model, αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας και προμηθευτές και ΑΠΕ θα είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης.  Επίσης, θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου.

Το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία: Επένδυση 500 εκατ. ευρώ

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση