• Πολιτική

    Αγωνία αν η ρουλέτα των καναλιών θα κάτσει στο μαύρο!


    Το άμεσο κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν εξασφάλισαν άδεια, δρομολογεί με νέα σκληρή δέσμη τροπολογιών η κυβέρνηση, θεσπίζοντας παράλληλα οικονομικά προνόμια για όσους κατάφεραν να πάρουν  το πράσινο φως. Μάλιστα, την Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει νέα σύνθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), νομοθετώντας όμως και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), για να μην παρεμποδιστεί η αδειοδότηση από τη μη στελέχωση του ΕΣΡ.

    Φυσικά, όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα, καθώς αφενός όλοι αναμένουν  τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καλείται να αποφασίσει επί της αντισυνταγματικότητας ή μη του σχετικού νόμου και αφετέρου οι νέες τροπολογίες που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετη την αντιπολίτευση. Αντιδράσεις όμως προκάλεσε το περιεχόμενο των τροπολογιών και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ενώ αρχικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε προγραμματίσει να τεθούν προς ψήφιση οι τροπολογίες στη Βουλή την Τρίτη, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι οι διατάξεις κρατούνται έως το τέλος της εβδομάδας, έπειτα από παράκληση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

    Ο υπουργός επικρατείας ανέφερε ότι οι τροπολογίες δεν θα ψηφιστούν την Τρίτη, αλλά θα επανακατατεθούν σε άλλο νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, για να μην υπονομευθεί η προσπάθεια που θα καταβάλλει ο κ. Βούτσης το μεσημέρι της Τετάρτης για την εκλογή νέου συμβουλίου στο ΕΣΡ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως σύμφωνα με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπεται ότι:

    1. Μεταβιβάζονται στη ΓΓΕΕ αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

    2. Επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους επιτρέπουν την εκπομπή προγράμματος από μη αδειοδοτημένους σταθμούς μετά την πάροδο πέντε ημερών από την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα χορηγούνται οι νέες τηλεοπτικές άδειες. Οι κυρώσεις αυτές αυστηροποιούνται και φτάνουν έως το ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο έως 1.500.000 ευρώ.

    3. Δεν αναγνωρίζονται στο εξής ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες οι διαφημιστικές δαπάνες προς μη αδειοδοτημένους σταθμούς.

    4. Παρατείνεται για τρεις μήνες (έως 1.1.2017) το καθεστώς που ισχύει σήμερα για ανάθεση διαφημιστικών δαπανών στα κανάλια μέσω διαφημιστικών εταιρειών. Μετά την 1.1.2017 οι δαπάνες αυτές θα πραγματοποιούνται απευθείας από τους διαφημιζόμενους προς τα ΜΜΕ.

    5. Απαγορεύεται η δικτύωση μεταξύ περιφερειακών σταθμών για περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως.

    pappasΜετά το γεύμα του Νίκου Παππά με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζο, τον υπουργό επισκέφτηκαν ο ιδιοκτήτης της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης της DIMERA Ιβάν Σαββίδης και ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤΕΝΝΑ Στρατής Λιαρέλλης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ο Υπουργός Επικρατείαας και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ενημέρωσαν τους καναλάρχες για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, με τις οποίες διασφαλίζεται η επένδυσή τους.

    Κατόπιν αυτών, η μετάβαση στο νέο τοπίο με διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών θεωρείται ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, με αρκετές πιθανότητες να αναβληθεί και για μετά τα Χριστούγεννα, αν μέχρι τότε δηλώσουν αδυναμία να εκπέμψουν οι δύο νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί των εταιρειών ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και DIMERA.

    Το νέο παρασκήνιο ΣΚΑΪ-Alpha: Η χρυσή μετοχή και η στρατηγική Αλαφούζου και Κοντομηνά

    Ναυάγησαν οι συζητήσεις Γιάννη Αλαφούζου και Δημήτρη Κοντομηνά, οι οποίες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι δύο πλευρές συζητούσαν ένα μοντέλο «συγκατοίκησης» και εναλλασσόμενες διοικήσεις, όπου το ενημερωτικό κομμάτι θα αναλάβει το επιτελείο του ΣΚΑΪ, ενώ το ψυχαγωγικό κομμάτι θα το αναλάβει το δυναμικό του Alpha. Οι δυο άνδρες είχαν συμφωνήσει ότι ο ένας θα έχει το 50% και ο άλλος επίσης 50%. Όμως επειδή το σωστό management ορίζει ότι κάποιος πρέπει να έχει το πάνω χέρι πλέον και οι δυο διεκδικούν την χρυσή μετοχή. Δηλαδή το 50%+1 μετοχή.

    Η στρατηγική του ΣΚΑΙ 

    Γεγονός είναι πάντως ότι αυτός που «καίγεται» για deal δεν είναι τόσο ο Γιάννης Αλαφούζος, όσο ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Κι αυτό γιατί ο πρώτος έχει ήδη εξασφαλισμένο το τηλεοπτικό μέλλον του ΣΚΑΪ, τώρα που οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να μείνει εκτός νυμφώνος.

    Αντίθετα, ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν μπόρεσε να πάρει τηλεοπτική άδεια, ο «πόλεμος» κατά του Ιβάν Σαββίδη δεν φαίνεται να αποδίδει το ίδιο με τον πόλεμο κατά των πατέρα και υιού Καλογρίτσα (και επομένως είναι δύσκολο να εκπέσει και να καταλήξει η τηλεοπτική του άδεια στον Alpha, ως δεύτερο επιλαχόντα), και ο κίνδυνος να μείνει εκτός του νέου τηλεοπτικού σκηνικού ο Alpha είναι ορατός.

    Επιπλέον, από τους τέσσερις υπερθεματιστές λογικά δεν υπάρχει κάποιος άλλος με τον οποίο να μπορεί να συνεννοηθεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς (ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο ΑΝΤ1 κινούνται ανεξάρτητα και για τον Ιβάν Σαββίδη δεν τίθεται καν θέμα, αφού τον θεωρεί «λαγό» του διαγωνισμού) πέραν του Γιάννη Αλαφούζου, κι έτσι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για τον ισχυρό άνδρα του Alpha.

    Χωρίς απόφαση η διάσκεψη του ΣτΕ

    Χωρίς να καταλήξει σε απόφαση διεκόπη η Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Τα μέλη δεν έλαβαν τελικά απόφαση ως προς το παραδεκτό ή μη των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να μπορέσει το δικαστήριο να περάσει στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαστικές πηγές τονίζουν ότι στη Διάσκεψη δόθηκε μάχη, με εκατέρωθεν επιχειρήματα, ως προς το αν πάσχουν νομικά οι προσφυγές. Η δεύτερη, Διάσκεψη της Ολομέλειας, συνεκλήθη υπό αντίξοες συνθήκες καθώς διέκοψε τις εργασίες της για μία και πλέον ώρα, λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα στο ΣτΕ, το οποίο αποδείχθηκε φάρσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι αναμένουν λευκό καπνό στην Πειραιώς. Ποιοι αποσύρθηκαν, ποιοι παίζουν για CEO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα τραγικά λάθη του ΚΕΦΟΜΕΠ. Το ΣτΕ μετά τον τραγουδιστή Χατζηγιάννη δικαίωσε πολίτη με φόρους 2,2 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 

    http://www.mononews.gr/thes-stegastiko-danio-trapeza-prepi-na-apotimisi-spiti-20-chronia-meta/82643



    ΣΧΟΛΙΑ