• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones με την βοήθεια του… Warren Buffett – Νέες απώλειες για S&P 500 και Nasdaq

    • NewsRoom

    Warren Buffett


    Πιέσεις δέχθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Τετάρτης οι μετοχές στη Wall Street. Ωστόσο, ο Dow Jones κατάφερε για δεύτερη ημέρα να ανατρέψει τα δεδομένα και να κλείσει σε νέο ιστορικό υψηλό.

    Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των μετοχών πληροφορικής, ο οποίος έκλεισε στο -1,03%. Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ξανά ο κλάδος των μετοχών ενέργειας, κλείνοντας στο +1,46%, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες ευνοούνται από το κύμα ψύχους που χτυπά άσχημα τις Ηνωμένες πολιτείες. Πάντως από τους 11 κλάδος του S&P 500, μόλις 3 ήταν αυτοί που έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

    Η αγορά είδε την Τετάρτη μια σειρά από ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η αύξηση των  λιανικών πωλήσεων κατά 5,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, και η αύξηση κατά 0,9% της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

    Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα με τους επενδυτές να ανησυχούν για την επίπτωση στην αγορά μετοχών αλλά και τις περεταίρω κινήσεις της FED. Ωστόσο η δημοσίευσης των πρακτικών της FED έδειξε πως η πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας θα  διατηρηθεί ως έχει, καθώς η οικονομία απέχει  ακόμα από τα προ-κορονοϊού επίπεδα. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αυξάνει τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, που ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της περιόδου της υγειονομικής κρίσης, όταν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά.

    Οι προσδοκίες των αναλυτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι μεγάλες, λόγω και του νέου πακέτου στήριξης που συζητιέται στο Κογκρέσο, αλλά και της αύξησης του ρυθμού εμβολιασμού. Από την άλλη, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.

    Ωστόσο, η είδηση που ξεχώρισε στις ΗΠΑ ήταν η ανακοίνωση της Berkshire Hathaway του Warren Buffett, ότι απέκτησε σημαντικά μερίδια στις Verizon Communications Inc. και Chevron Corp. στο δ’ τρίμηνο. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την μείωση με ταυτόχρονη μείωση του μεριδίου του στην Apple, κάτι που άσκησε περισσότερη πίεση στις τεχνολογικές μετοχές.

    Έτσι στο ταμπλό, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.613,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,29%, ενώ αντίθετα ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.931,33 μονάδες με απώλειες -0,03% και ο Nasdaq στις 13.965,49 μονάδες με πτώση-0,58%.

    Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τις ανακοινώσεις της Berkshire Hathaway, η μετοχές των Verizon (5,24%) και Chevron (3%) ήταν αυτές που ηγήθηκαν της ανόδου του Dow Jones, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Home Depot με κέρδη 2,01%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Apple (-1,76%)



    ΣΧΟΛΙΑ