ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε θολά νερά περνά η μεταρρύθμιση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, υποστηρίζει σε άρθρο του το Reuters BreakingViews, σχολιάζοντας την παραίτηση του Μάρτιν Τζούρντα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος Lisa Jucca, η παραίτηση του Αυστριακού Τζούρντα, παραμονή της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, θα μπορούσε να προβληματίσει τους επενδυτές εκείνους που θα θεωρήσουν ότι μπορεί να σηματοδοτεί «ένα βήμα πίσω» σε επίπεδο ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.
Όπως σημειώνει, η αποχώρησή του έρχεται να σκιάσει σε κάποιο βαθμό τη θετική εικόνα που διαμορφώνουν οι βελτιώσεις που αναμένονται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων του σχεδίου εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων και του νέου Πτωχευτικού.
Η έξοδος του Τζούρντα, επισημαίνει, έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή. Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει αύξηση κεφαλαίου που θα μπορούσε να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, ήτοι σε επίπεδο μεγαλύτερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της, η οποία είναι περί τα 700 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς, αναφέρει, είναι το ταμείο διάσωσης, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη για να στηρίξει τις τράπεζες της περιοχής. Και υπενθυμίζει πως το μερίδιο του Ταμείου στην Πειραιώς εκτοξεύθηκε στο 61% από 26% που ήταν, μετά τη μη πληρωμή του κουπονιού για τα CoCos των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο, η οποία και έφερε τη μετατροπή τους σε μετοχές.
Εάν οι επενδυτές στηρίξουν με ενθουσιασμό την αύξηση του κεφαλαίου, το ποσοστό του Ταμείου μπορεί να πέσει κάτω από το 30%, πιθανότητα που αρέσει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι υπέρ της ταχείας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Έχοντας στη διάθεσή της περισσότερα κεφάλαια, η Πειραιώς θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της, ο οποίος στα τέλη του Σεπτεμβρίου εξακολουθούσε να είναι φορτωμένος με σχεδόν 23 δισ. ευρώ δυνητικά επικίνδυνων δανείων.
Πολλές από τις τραπεζικές αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτες, σημειώνει. Η χώρα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, τον «Ηρακλή», το οποίο βασίζεται σε ένα επιτυχημένο ιταλικό σχέδιο εγγυήσεων του Δημοσίου. Σημειώνει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης του αναποτελεσματικού και περίπλοκου πτωχευτικού νόμου της, με στόχο να δώσει στους επενδυτές περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες σε περίπτωση πτώχευσης.
Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να αναρωτηθούν το κατά πόσον η έξοδος Τζούρντα μπορεί να προαγγέλλει ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση σε επίπεδο ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Θυμίζει δε ότι το 2018 το ΤΧΣ παρενέβη στο θέμα της διαδοχής στην Alpha Bank, αποτρέποντας την πιθανότητα να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας μέλος της οικογενείας των ιδρυτών της, καθώς και τις πιέσεις που άσκησε για τη συμμετοχή περισσοτέρων ανεξάρτητων μελών καθώς και γυναικών στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, οι επενδυτές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, καταλήγει η αρθρογράφος.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας