Η Ελλάδα ελπίζει σε ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως καθώς η χώρα χτίζει ένα «τείχος προστασίας» μέσω του εμβολιασμό αλλά και καθώς τα εποχιακά δεδομένα αλλάζουν, η  κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορεί να γίνει καλύτερη από τον Απρίλιο. Σημείωσε μάλιστα πως η χώρα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλες στον χειρισμό της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

«Πιστεύω ότι τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού. Δρομολογούμε ήδη ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα, εκείνες τις ομάδες, δηλαδή, που προσθέτουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον Απρίλιο, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα έχουν βελτιωθεί», ανέφερε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο καλοκαίρι από πλευράς τουρισμού. Όπως ανέφερε, το προηγούμενο καλοκαίρι δεν υπήρχαν τόσα εργαλεία στα χέρια μας, όπως τα εμβόλια και τα αποτελεσματικά τεστ.

«Πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι το κράτος στηρίζει τον πολίτη και δη τον πλέον αδύναμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ήδη πολλά κράτη-μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να εξετάσουν την ιδέα για τις καλοκαιρινές μεταφορές. Όπως ανέφερε, τα πιστοποιητικά θα απλοποιήσουν αρκετά το ταξίδι όσων είναι εμβολιασμένοι. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή και στην ΕΕ να υπάρξει συμφωνία σε κάποια μορφή.

«Βλέπω ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός,

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ΕΕ  έπρεπε να πάρει τα εμβόλια και να τα διανείμει, ωστόσο «υπήρξαν θέματα στην εκτέλεση αυτού του πρότζεκτ». «Μάθαμε το μάθημά μας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά» πρόσθεσε.

Για τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι δεν είχαμε ένα πρώτο τρίμηνο τόσο καλό όσο περιμέναμε, ωστόσο δεν έχουμε δει άνοδο της ανεργίας. Ελπίζουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα το συντομότερο, ανέφερε.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα τα 3,3 δισ. ευρώ του δανείου της από το ΔΝΤ. «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με το σήμα μας στις αγορές» ανέφερε. «Πολλοί επενδυτές επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και ότι πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά νέα καθώς, όπως τόνισε, θα συμβάλλει και αυτός από την πλευρά του, ώστε να ανατραπούν τα στερεότυπα της προηγούμενης δεκαετίας για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Σε ερώτηση για την κρίση με την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε: «Έχουμε δει πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. Έχουμε δει βελτίωση το 2021. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο. Παράλληλα, όμως ενισχύουμε τις συμμαχίες μας με χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύουμε μέσω των συμφωνιών μας με Ιταλία και Αίγυπτο πως μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών υπό όρους καλής γειτονίας. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με την Τουρκία».