ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η αύξηση κεφαλαίου είναι το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ετοιμάζεται να κάνει άλμα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και να τα περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό, με δύο νέες τιτλοποιήσεις 7+7 δισ ευρώ, το 2021 και το 2022.
Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς καθώς αναμένεται μέσα στο Μάρτιο, ενώ η τράπεζα κινείται ταχύτατα και σε ότι αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων δανείων σχεδιάζοντας δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ο κ. Μάρτιν Τζούρντα, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς με 61,3%, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ότι η τράπεζα ετοιμάζει και θα έχει καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου.
Στόχος του Ταμείου είναι να περιορίσει το ποσοστό του στην τράπεζα κάτω από το 30%. Αν και ο κ. Τζούρντα δήλωσε είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το είδος και το ύψος της αύξησης, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η τράπεζα θα αντλήσει μέχρι 1 δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» τις διαδικασίες για την αλλαγή του νόμου που διέπει το ΤΧΣ, προκειμένου να μπορεί το Ταμείο να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες προς ψήφιση μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Όπως είναι γνωστό η κρατικοποίηση αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην επιτρέψει στην Πειραιώς να προχωρήσει στην πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αυξήσει το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς από το 26% στο 61,3%. Και στις 4 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η μετατροπή του CoCo σε κοινές μετά ψήφου μετοχές.
Το μεγάλο στοίχημα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της σε ότι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» με δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ ευρώ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Phoenix, ύψους 2 δισ ευρώ, η οποία περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ και την τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ ευρώ, που περιλαμβάνει 53 χιλιάδες δάνεια, 18.000 οφειλετών. Τα δάνεια είναι σε ποσοστό 70% καταγγελμένα και έχουν εγγυήσεις σε 43.000 ακίνητα.
Με αυτές τις δύο τιτλοποιήσεις ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων θα περιοριστεί στο 30% από το 47% (στο 9μηνο 2020).
Στόχος όμως της Τράπεζας Πειραιώς είναι να περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPEs μέχρι το τέλος του 2022. Και για το λόγο αυτό σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις «μαμούθ» ύψους 7 δισ. ευρώ εκάστη, με τις οποίες θα συμμετάσχει στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από φέτος τον Απρίλιο.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Εντός Μαρτίου η αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ της Τρ. Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE