• Σχόλιο Αγοράς

    Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones, έσπασε το σερί του Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου των εταιριών καθώς και τα στοιχεία που έδειξαν ένα συγκρατημένο πληθωρισμό.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε και στην ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στη Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε πως η  αμερικανική αγορά εργασίας «απέχει πολύ» από το να είναι σταθερή και η εμπειρία από τις υφέσεις του παρελθόντος δείχνει ότι μπορεί να «χρειαστούν χρόνια» για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση όπως πριν από την πανδημία. Παράλληλα δήλωσε πως εκτός από τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για να τερματιστεί η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την Covid-19, θα χρειαστεί μια σειρά αποτελεσματικών κυβερνητικών μέτρων για να θεραπεύσουν τις πληγές της αγοράς εργασίας.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί  τις διεργασίες του Κογκρέσου για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που προτείνει ο Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε την Τρίτη σε πρόταση των νομοθετικών οργάνων για περιορισμό ή σταδιακή ενίσχυση των πληρωμών σε άτομα υψηλού εισοδήματος στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικής στήριξης.

    Στα εταιρικά αποτελέσματα, ξεχώρισαν αυτά της Twitter, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Έτσι αυτή την ώρα η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 67,77 δολάρια με άνοδο 13,16%. Αντίστοιχα, άνοδο 8,24% καταγράφει η μετοχή της Under Armour, καθώς η εταιρεία ένδυσης κατάφερε και αυτή να ενισχύσει τις πωλήσεις της (κυρίως τις διαδικτυακές) σημειώνοντας κέρδη ρεκόρ στο δ τρίμηνο.

    Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Coca-Cola με την μετοχή της εταιρεία ωστόσο να υποχωρεί κατά 0,18%. Η μετοχή Lyft σημείωσε άνοδο 4,79% ενώ η μετοχή της Uber έκλεισε στο +6,12% καθώς τα κέρδη τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

    Η μετοχή της Cisco υποχώρησε κατά 2,6% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τεχνολογίας για μείωση των εσόδων για ένα ακόμη τρίμηνο, ενώ η μετοχή της General Motors υποχώρησε κατά 2,12% αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι μια παγκόσμια έλλειψη τσιπ ημιαγωγών θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη της κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    Άνοδο 1,35% κατέγραψε η μετοχή της Elli Lily, αφού έγινε η τελευταία φαρμακοβιομηχανία που έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη συνδυασμένη θεραπεία αντισωμάτων για την καταπολέμηση του COVID-19.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.437,80 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,20%. Αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 3.909,88 μονάδες με οριακές απώλειες  0,03%, ενώ ο  Nasdaq έκλεισε στις 13.972,53 μονάδες, με πτώση -0,25%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 18 έκλεισαν με άνοδο ενώ 12 με πτώση.  Από αυτές, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των  Walgreens (3,26%), Dow Inc.  (1,89%) και Chevron (1,73%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Cisco (-2,60%), Boeing (-1,49%) και Walmart (-1,17%).



    ΣΧΟΛΙΑ