ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η ελληνική πρόταση «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά» παρουσιάστηκε στο Climate Action Summit 2019, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που ανέλαβε η χώρα μας το 2019.
Υπενθυμίζεται, ότι η ανωτέρω πρόταση έλαβε την επίσημη στήριξη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του World Meteorological Organization (WMO), του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και περισσοτέρων από 100 κρατών-μελών του ΟΗΕ.
Από τα τέλη του 2020, φιλοξενείται στην Ελλάδα η Γραμματεία του Flexible Mechanism, ενός ευέλικτου μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης και αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας, της UNESCO και του WMO, όπως σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.
Στοχεύει, εκτός από την καταγραφή της προόδου της πρωτοβουλίας, στον συντονισμό, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, των ήδη υφισταμένων διαύλων για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Αυτός ο μηχανισμός, χωρίς να θεσμοθετεί νέο διεθνές όργανο, μεριμνά, επίσης, για την εφαρμογή των επιμέρους δράσεων που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση, στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της διοίκησης/διαχείρισης και της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που τη στήριξαν.
Tην Ελλάδα εκπροσωπεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Περιβαλλοντικά Θέματα, Γεώργιος Κρεμλής, την UNESCO η διευθύντρια Πολιτιστικών Πολιτικών και Ανάπτυξης του Οργανισμού, Paola Leoncini-Bartoli, και τον WMO ο διευθυντής Επιστήμης και Καινοτομίας και επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Jürg Luterbacher.
Επιπλέον, η Ελλάδα, συνεπής στις εξαγγελίες της, συνέστησε σε εθνικό επίπεδο, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συντονιστικό όργανο (coordination unit) προς υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του έργου του Ευέλικτου Μηχανισμού (Flexible Mechanism), στο οποίο προβλέπεται και η συμμετοχή επιτελικών στελεχών των κρατών/οργανισμών που έχουν στηρίξει την ελληνική πρόταση, όπως αυτή κατετέθη στον ΟΗΕ.
Επικεφαλής του συντονιστικού, που στεγάζεται στην Ακαδημία Αθηνών, έχει ορισθεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευέλικτο Μηχανισμό, Γεώργιος Κρεμλής.
Στο συντονιστικό όργανο μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με εξειδίκευση στο αντικείμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας, όπως ο εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, ακαδημαϊκός-καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κλιματικών Μεταβολών, ακαδημαϊκός-καθηγήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο καθηγητής Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά, επιτελικά στελέχη συναρμοδίων υπουργείων, καθώς και διεθνών φορέων και οργανισμών.
Σημειώνεται, ότι στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας (www.ccich.gr) έχουν αναρτηθεί επιπλέον στοιχεία για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ελληνικής πρωτοβουλίας.
Διαβάστε ακόμη:
O λόγος που η Κοπεγχάγη έγινε η πρωτεύουσα της βιώσιμης μόδας
Earth Speakr: Μια εφαρμογή για να μεγαλώσουμε παιδιά με οικολογική συνείδηση
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίθεση Μαγδεμβούργου: Εν αναμονή διαδήλωσης της άκρας δεξιάς και αντιδιαδηλώσεων για τα θύματα
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Δεκεμβρίου
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)