ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόωρη… υποβολή φορολογικής δήλωσης θα κληθούν να υποβάλουν χιλιάδες επιχειρήσεις μετά το Φεβρουάριο, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, ένα μέτρο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του «πακέτου» στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι 29 πληττόμενοι κλάδοι, οι οποίοι παρουσίαζαν μείωση τζίρου και παράλληλα, κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος.
Τις επόμενες εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις θα υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του 2020, όπως είναι η πτώση τζίρου, οι δαπάνες, οι ζημίες, αλλά και το ύψος των καταθέσεων, κάτι που θα προσομοιάζει με μια «πρόωρη» υποβολή φορολογικής δήλωσης. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορέσουν αν διαχωρίσουν τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως το πλαίσιο προβλέπει την επιδότηση παγίων δαπανών όπως είναι ενοίκια, μισθοδοσίες και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, ενώ εκτιμάται πως θα προστεθούν και άλλες δαπάνες μετά από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που:
*ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους,
*παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,
*καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος και
*απασχολούν εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως οι αλλαγές που εν τέλει υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν:
*ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο,
*αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και
*επεκτείνουν τους χρονικούς ορίζοντες των εν λόγω ενισχύσεων.
Ειδικότερα, οι βασικότερες από τις αλλαγές που εισάγονται, μεταξύ άλλων, είναι:
*Παράταση της εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση.
*Πρόβλεψη για δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.
*Διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1,6 εκατ. ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ, και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ.
Αν προσθέσουμε και την ευχέρεια που δίνεται σε μια επιχείρηση για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis, τότε το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ.
*Αύξηση του ορίου των ενισχύσεων, στη βάση του οποίου προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3 εκατ. ευρώ, που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση στα 10 εκατ. ευρώ.,
Ανακοινώσεις εντός του Φεβρουαρίου
Προγραμματίζεται εντός Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Επισημαίνεται πως η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, «στο ανώτατο όριο της ενίσχυσης – όπως αυτό θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο – οι άλλες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, αν και θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της ενίσχυσης, δεν σωρεύονται. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που είχαν «φτάσει» στα όρια που έχουν τεθεί από το Προσωρινό Πλαίσιο, να λάβουν ενίσχυση, στο πλαίσιο της πανδημίας, πέραν αυτών. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση, και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα».
Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προ-κοινοποίηση του νέου καθεστώτος – με τη σχετική διάταξη – στην DG Comp, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.
Διαβάστε επίσης
Σταϊκούρας: Γιατί δεν επιλέξαμε «μοντέλο Lufthansa» για την Aegean
Σταϊκούρας: Το πακέτο 12 μέτρων για την οικονομία
Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Πάρτε επιτέλους μέτρα για την ανάκαμψη της Κεφαλαιαγοράς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωαγορές: Κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Fed- η Renault σημειώνει άλμα 5%
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της