• Πολιτική

    Μητσοτάκης στο Reuters: Σωστή επιλογή η διαχείριση της αγοράς εμβολίων κεντρικά από την ΕΕ

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Υπέρ της απόφασης της ΕΕ για συντονισμένες αγορές εμβολίων μέσω της Κομισιόν τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters.

    Σημείωσε πως σε ενδεχόμενες μεμονωμένες διαπραγματεύσεις, οι μικρότερες χώρες της Ένωσης θα αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια.

    Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται σκληρή κριτική για τη διαχείριση της στρατηγικής εμβολιασμού και για τη διαμάχη σχετικά με το συμβόλαιο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

    Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιλογή της κεντρικής διαχείρισης των αγορών εμβολίων ήταν η σωστή.

    «Μπορώ να σας πω ότι, ως μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

    «Χαίρομαι που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπάρχουν επιπλοκές, ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε από τα μάτια μας τη συνολική εικόνα».

    Όταν η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη πέρσι, δημιουργήθηκαν εντάσεις, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό που βρισκόταν σε έλλειψη, καθώς και ζωτικής σημασίας εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα πως αμφιβάλλει για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον αριθμό των δόσεων που πέτυχε τώρα χωρίς την κεντρική αγορά και διανομή σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού, και πιθανότατα το ίδιο ισχύει και για τις άλλες μικρές χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία και την Εσθονία, έως και για μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία.

    «Μπορούμε να μαλώνουμε για το θέμα της παράδοσης και για το εάν η διαχείριση ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τη βασική απόφαση», είπε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, που καταγράφει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά την πρόσφατη έξαρση και ένα σύστημα υγείας εξασθενημένο από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σχοινάς: Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε 100 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

    ΕΕ: Ενδέχεται να εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V



    ΣΧΟΛΙΑ