ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην επιλογή εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα για την ψηφιοποίηση των φακέλων των ασφαλισμένων αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με την διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και την ειδική ομάδα έργου με επικεφαλής τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται μεγάλες εταιρείες που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, προκειμένου να αναλάβουν να περάσουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των ασφαλισμένων που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και πάνω από 5 χρόνια.
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε ταμεία όπως το ταμείο των γιατρών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και των ναυτικών (ΝΑΤ), τα οποία συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ όμως δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό αρχείο και τα στοιχεία της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων είναι χειρόγραφα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά για καταχώρηση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων.
Πλέον προτεραιότητα του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η καταβολή σύνταξης σε αυτούς που παραμένουν με μηδενικό εισόδημα, ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν σύνταξη. Άμεσα θα δρομολογηθεί η καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για περίπου 15.000 περιπτώσεις.
Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των συντάξεων είναι ασφυκτικό, καθώς μέχρι το καλοκαίρι του 2021 πρέπει να εκδοθούν 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τη σαφή εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με την διάθεση των απαιτούμενων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Ταυτόχρονα θα επιταχυνθεί η ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι σταδιακά θα καταρτίζονταν το ψηφιακό ασφαλιστικό μητρώο των ασφαλισμένων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει… Όπως είπε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, στο «ψηφιακό μέτωπο» εξετάζονται σειρά πρωτοβουλιών άμεσης δράσης, από την αναβάθμιση των ιστοσελίδων του Υπουργείου και όλων των φορέων (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κ.α.) ώστε να είναι πιο χρηστικές, έως την αξιοποίηση των ΚΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων και την δημιουργία σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων για να λύνουν τις απορίες των πολιτών και να τους κατευθύνουν στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία. Για όλα αυτά τα θέματα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συνάντηση μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που θα έχουν στενή συνεργασία.
Στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης θα συμβάλει η θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος ηλεκτρονικά (δηλαδή όχι υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων πλέον, αλλά ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
Η νέα αίτηση θα οδηγήσει σε σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης
Καταβολή προσωρινής σύνταξης ίσης με την εθνική σύνταξη
Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα, όπως αποκάλυψε το mononews.gr, για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης προκειμένου να καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού για να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.
Η χορήγηση σημαντικού αριθμού Εθνικών Συντάξεων –και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη- θα ισχύσει για περισσότερους από 70.000 εν δυνάμει συνταξιούχους ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση. «Όσα ήδη ισχύουν για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν επηρεάζονται», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης. «Καθώς όμως έχουμε διαπιστώσει ότι με τα σημερινά δεδομένα προσωρινή σύνταξη χορηγείται περίπου στο 30% των περιπτώσεων, επιδιώκουμε να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό ώστε να έχουν κάτι να πορευτούν -ενόσω περιμένουν-, αυτοί που τώρα δεν λαμβάνουν τίποτε».
Μέχρι σήμερα μετά την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση ακολουθούσαν δύο βήματα:
1ο. Επεξεργασία φακέλου και καταβολή της προσωρινής σύνταξης . Η σύνταξη αυτή όπως έχει νομοθετηθεί, ανέρχεται σήμερα στο 80% για τους μισθωτούς , 70% για τους αυτοαπασχολούμενους και 50% στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, κάποιες κατηγορίες, όπως οι αγρότες, ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση κ.α., δεν δικαιούται προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με το νόμο η προσωρινή σύνταξη πρέπει να καταβληθεί εντός τριμήνου, όμως ούτε αυτό τηρείται.
2ο. Η έκδοση της κύριας σύνταξης. Η απονομή της ξεπερνά σήμερα και τα τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχοι που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και έχουν εργαστεί ακόμη και 40 χρόνια να καλούνται να ζήσουν με μηδενικό εισόδημα.
Πλέον σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα εισαχθεί και ένα τρίτο βήμα της άμεσης καταβολής της εθνικής σύνταξης με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από την απονομή της προσωρινής και της κύριας που παραμένουν ως έχουν.
Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά και μόνο την αίτησή του θα πραγματοποιείται ηλεκτρονική επεξεργασία της αίτησης και ηλεκτρονική διασταύρωση των βασικών ασφαλιστικών παραμέτρων, όπως η ηλικία , τα έτη ασφάλισης και τυχόν οφειλές και στη συνέχεια θα καταβάλλεται η εθνική σύνταξη, σε όλους τους ασφαλισμένους από όλα τα πρώην ταμεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα καλυφθούν με την ηλεκτρονική διασταύρωση το 90% των ασφαλισμένων, ενώ για το 10% θα χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
Όλοι όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη οποιασδήποτε κατηγορίας και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη είναι δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης αναδρομικά, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Εθνική σύνταξη μπορούν να λάβουν όσοι πληρούν τον γενικό κανόνα το όριο των 62 – 67 ετών με 40 έτη ασφάλισης , οι άνω των 67 με ότι ασφαλιστικό χρόνο έχουν και οι κάτω των 62 που θεμελιώνουν δικαίωμα, ειδικές κατηγορίες όπως μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και ασφαλισμένοι που πληρούν μεταβατικές διατάξεις με χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας οι διασταυρώσεις για την καταβολή της Εθνικής Σύνταξης και των αναδρομικών ποσών θα γίνεται ως εξής:
-Για τους άνω των 67 ετών η καταβολή θα γίνεται με βάση των ετών ασφάλισης από 15 έως 20 έτη σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί στην αίτηση συνταξιοδότησης. Το ποσό που θα προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται με τους μήνες που βρίσκονται σε αναμονή οι δικαιούχοι.
-Για όσους είναι μεταξύ 62 -67 ετών θα πραγματοποιείται επιπλέον ηλεκτρονικός έλεγχος για την θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος.
-Για τους κάτω των 62 θα πραγματοποιείται διεξοδικότερος λεπτομερής έλεγχος για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις θα πραγματοποιείται έλεγχος για τυχόν οφειλές των ασφαλισμένων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας). Ακόμη θα γίνεται έλεγχος 40ετους παραμονής στην χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα εκδοθούν 300.000 εκκρεμείς συντάξεις – Τα δέκα επόμενα βήματα από τον υπουργό Εργασίας
Οι τρεις φάσεις καταβολής της προσωρινής σύνταξης
Πώς θα γίνει η καταβολή προσωρινής σύνταξης σε 70.000 δικαιούχους – Όλη η διαδικασία στο «Mononews»