ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άστραψαν και βρόντηξαν σύσσωμες οι δικαστικές Ενώσεις της χώρας για την επιχειρούμενη παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστικών πέραν του συνταγματικού ορίου των 67 ετών, θέμα που έθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη.
Νωρίς το πρωι, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε οξύτατους τόνους κάλεσε τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν θέση έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε ερμηνείας διαφορετικής από αυτήν που ενέχει το Σύνταγμα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».
Λίγο αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού και οι υπόλοιπες δικαστικές Ενώσεις (Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Διοικητικών Δικαστών, καθώς και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), με την οποία κατακεραυνώνουν την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, χαρακτηρίζοντας τη «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων».
Στην κοινή ανακοίνωση των δικαστικών Ενώσεων, αναφέρεται ενδεικτικά ότι «η συνταγματική αυτή διάταξη (σσ: για το όριο ηλικίας) η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Παράλληλα εκφράζουν εκ νέου τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι «ο Πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».
Τις συζητήσεις για παράταση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη θέση τους τόσο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όσοι και οι λοιποί κορυφαίοι δικαστικές παράγοντες, αποκάλυψε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου μιλώντας σε εφέτες και προέδρους εφετών μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, εκείνος υπήρξε «πολύ θετικός» και οι ανώτατοι δικαστικοί με επιχειρήματα προσπάθησαν να πείσουν ότι το Σύνταγμα μπορεί να παρακαμφθεί.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ελέχθη στον πρωθυπουργό ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση που είναι ρητή, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς το όριο των 67 ετών που θέτει το Σύνταγμα, τίθεται για την προστασία των ίδιων των δικαστών, ενώ μεγαλύτερο όριο δεν σημαίνει και αντισυνταγματική πρόβλεψη. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο των δικαστών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «εκτροπή» και για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση.
Πιο αναλυτικά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για σαφή συνταγματική πρόβλεψη, βάσει της οποίας ορίζεται η «υποχρεωτική αποχώρηση» από την υπηρεσία.
«Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό».
Η Ένωση δεν διστάζει να θέσει κόκκινη γραμμή στο τι διεκδικείται και από ποιόν, καθιστώντας σαφές «για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις Δικαστικές Ενώσεις».
Η κοινή ανακοίνωση των Δικαστικών Ενώσεων έχει αναλυτικά ως εξής:
Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:
1.- την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
2.– Ότι ο Πρωθυπουργός , ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα , με την ηγεσία της Δικαιοσύνης , αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι Πρόεδροι των Ενώσεων
- Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
- Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
– Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
- Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ
Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης
Να κατευνάσει τα πνεύματα προσπάθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί ότι «καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα». Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας».
Καλεί τέλος «όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει αναλυτικά ως εξής:
Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:
Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.
Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο.
Διαβάστε ακόμη: Συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις άδειες – Όλο το παρασκήνιο
Μη χάσετε:
http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών