Άνοιξε το πρωί το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στην οποία προχωρά το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2021, με το ομόλογο να λήγει τον Ιούνιο του 2031. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα «σηκώσει» 2,5- 3 δις ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα, ενόψει της πανδημίας και του φόβου για 3 ο κύμα της υγειονομικής κρίσης.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κοντά στο 0,80% ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτό, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει πετύχει τον χαμηλότερο δανεισμό στην ελληνική οικονομική ιστορία.

Η Αθήνα θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως πέραν από τη βελτίωση της καμπύλης αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι χώρες που έχουν τοποθετηθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Στην ουσία ο ΟΔΔΗΧ θέλει να δώσει το στίγμα στις αγορές ότι αποτελεί παγκόσμια… πρωτοτυπία μια χώρα που μπορεί να δανειστεί με επιτόκια κάτω από το 1% να μην εντάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Να σημειωθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου υπολογίζεται στα 8 -12 δις ευρώ, τα οποία αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

Την έκδοση «τρέχουν» οι: Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Διαβάστε επίσης

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο-Στο 0,9% η πρώτη εκτίμηση για το επιτόκιο

Γιατί η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς θα γίνει ανάρπαστη

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ