ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς να έχει διαψευστεί ή να έχει επιβεβαιωθεί τίποτα το σχετικό, εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο ότι για μια σειρά από μετοχές, οι διοικήσεις των εταιρειών που τις εκπροσωπούν αναμένουν το κατάλληλο περιβάλλον για να απευθύνουν δημόσια πρόταση με στόχο την έξοδό τους από το ταμπλό.
Κι αν χθες, έπειτα από χρόνια πέρασε τις πύλες της αγοράς η Ιντερλάιφ, πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες, οι διοικήσεις και οι βασικοί μέτοχοι αυτών είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι για την παραμονή στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Πλαστικών Κρήτης ΠΛΑΚΡ -2,67% 14,60 της κεφαλαιοποίησης των 410,6 εκατ. ευρώ. Μετοχή στην οποία, για έξι μέρες μέσα στον Ιανουάριο, δεν έχει γίνει καμία πράξη. Ούτε αγοράς ούτε πώλησης. Σε μία εταιρεία με εμφανή αύξηση αποτελεσμάτων μέσα στο δύσκολο 2020, με αύξηση της παραγωγής της σε καινοτόμα προϊόντα στα εργοστάσιά της στην Κρήτη και τη Γαλλία, η οικογένεια Λεμπιδάκη φαίνεται ότι δεν ασχολείται με τη μετοχή. Με μόλις 11,7 εκατ. ευρώ δάνεια και γεμάτα ταμεία 72,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, δεν θα αποτελούσε έκπληξη στην αγορά αν οι βασικοί μέτοχοι αποφάσιζαν την έξοδο της μετοχής από το ταμπλό.
Η συχνή διακίνηση πακέτων στην Καραμολέγκος έχει βάλει σε σκέψεις την αγορά ότι οι βασικοί μέτοχοι προετοιμάζουν την κίνησή τους για δημόσια πρόταση. Κατά το σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται κάτι που βάζει σε υποψίες την αγορά: «Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το επενδυτικό πλάνο παραμένει και σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση όλων των παραγόντων είναι συνεχής και δυναμική και αναπροσαρμόζεται βάσει των εξελίξεων. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Ομίλου και της Εταιρείας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις δραστηριότητες τους στο παρόν επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον». Μήπως στην «αξιολόγηση όλων των παραγόντων» μπαίνει και ζήτημα παραμονής της εισηγμένης στο ταμπλό του Χ.Α.;
Η μετοχή χρηματιστηριακά δεν έχει κάνει πράξεις για τρεις μέρες μέσα στον Ιανουάριο. Διαθέτει κεφαλαιοποίηση 21,8 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις συνολικά 57,6 εκατ. ευρώ, αλλά και αξιοπρεπές ταμείο άνω των 11,130 εκατ. ευρώ.
Προβληματισμό διατυπώνουν χρηματιστές και για την παραμονή της ΓΕΚΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται ένα από τα πλέον γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας το President. Υπάρχουν μέρες που δεν έχει κάνει πράξη στο ταμπλό, τρεις συνολικά, αλλά και τις υπόλοιπες μέρες έχουν γίνει όγκοι μεταξύ… 12 και 579 τεμαχίων! Διαθέτει κεφαλαιοποίηση πάνω από 38,2 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις διαμορφώνονται στα 13,26 εκατ. ευρώ και διαθέτει 5,450 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα με τη διοίκηση να αναμένει το άνοιγμα της τουριστικής κίνησης, όπως σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κλάδος της χώρας.
Την αίσθηση ότι η AS Company θα ακολουθήσει το δρόμο της δημόσιας πρότασης εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Οι όγκοι συναλλαγών για μία εταιρεία που έχει γεμάτα ταμεία και ιδιαίτερα χαμηλό δανεισμό, κρίνονται ικανοποιητικοί μεταξύ 840 τεμαχίων – 9.012 τεμαχίων. Διαθέτει ταμείο 15,8 εκατ. ευρώ και δάνεια μόλις… 382 χιλιάδων ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Γιατί η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς θα γίνει ανάρπαστη
Ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την μετοχή της Interlife
Χρηματιστήριο: Από ποια «χαρτιά» θα μπορούσε να ξεκινήσει η «αντεπίθεση»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
- Αυξάνονται οι οφειλές στο ΚΕΑΟ – Πάνω από 1,1 εκατ. οι ρυθμίσεις που χάθηκαν
- Η Super League επιστρέφει με ντέρμπι κορυφής Ολυμπιακός-ΑΕΚ
- Λονδίνο: Συναγερμός για ύποπτο πακέτο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νάιν Ελμς