ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία είναι πλέον η πρώτη κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό πως έξι τράπεζες – ανάδοχοι έλαβαν εντολή να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου.
Πρόκειται για ένα από τα σενάρια που κυριαρχούσαν στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες εν αναμονή της έναρξης υλοποίησης του φετινού, ετήσιου, δανειακού προγράμματος μέσω του οποίου το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να δανειστεί έως 12 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Η εντολή δόθηκε στις τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank και η έκδοση, που εκτιμάται στην αγορά πως πιθανόν θα κινηθεί μεταξύ 2,5-3 δισ., πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά ομολόγων.
Η «ρουτίνα» πάντως των ομολογιακών εκδόσεων του Δημοσίου τα τελευταία χρόνια υπαγορεύει πως συνήθως μόλις ανακοινώνεται η εντολή προς τους αναδόχους, το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών είναι συνήθως θέμα πολύ λίγου χρόνου, ίσως και ωρών και, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, αυτό θα δούμε και στην συγκεκριμένη έκδοση.
Οι προβλέψεις
Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με τη Citigroup και την JP Morgan, που εκτιμούσαν πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με 20ετή ή 30ετή ομόλογα, η Société Générale είχε προβλέψει πως η χώρα θα έχει πιο συντηρητική προσέγγιση στην αρχή του έτους και θα κάνει την πρώτη της έξοδο με 10ετές ομόλογο, αντλώντας 2,5 δισ. με 3 δισ. περίπου και έπειτα θα ακολουθήσουν οι πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Εν τέλει όντως τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει – ίσως και εξεταστεί – για ένα 30ετές ομόλογο δεν προκρίθηκαν και επιλέχθηκε σε αυτή τη φάση μια πιο συντηρητική επιλογή, στο φάσμα όμως των μακροχρόνιων τίτλων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μια ισχυρή ένδειξη για τις ορέξεις των διεθνών επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία θα έχει το είδος των μακροχρόνιων επενδυτών και των real money investors που θα προσελκύσει η νέα έκδοση, καθώς πέραν του όγκου που θα καταγραφεί στο βιβλίο των προσφορών έχει σημασία και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται.
Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και η τιμολόγηση της έκδοσης.
Τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα είχε επανεκδώσει 10ετές ομόλογο αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ με την απόδοση του ομολόγου τότε στο 1,21%-1,23%.
Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς κινείται στο 0,71%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου στο ΒΒ με σταθερή προοπτική (outlook).
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί η έκδοση του ελληνικού 10ετούς θα γίνει ανάρπαστη
Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ
Η Ελλάδα αντλεί 2 δισ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με δύο ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ