Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ευπαθών και ευάλωτων ομάδων στη χώρα μας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, τη Δευτέρα.

Εντούτοις, επεσήμανε ότι αυτό θα κριθεί από το εάν θα τηρηθεί το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι οι παραδόσεις από τη Pfizer έχουν αποκατασταθεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν φτάσει στην Ελλάδα 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά στην AstraZeneca, το υπουργείο έχει ενημερωθεί για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 410.000 δόσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και άλλες 330.000 δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου.

Τέλος, από την εταιρεία Moderna αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο.

Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί τόσο η δυναμικότητα του συστήματος όσο και ο ρυθμός εμβολιασμών, των οποίων ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τους 16.000. Με βάση τους χθεσινούς εμβολιασμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

«Λειτουργούμε αυτή τη στιγμή 390 εμβολιαστικά κέντρα και στα Νοσοκομεία μας και στα Κέντρα Υγείας. Από τις 20/1 αναπτύξαμε 143 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναπτύσσουμε άλλα 70 από τις 8 Φεβρουαρίου και επίσης, σε καθημερινή βάση, έχουμε περισσότερες από 100 κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αποκλειστικά για τον εμβολιασμό», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα αναλόγως με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξη των κέντρων, είτε στο ΕΣΥ, είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα και, αν χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις, να ληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

«Ακούω πολλούς να κάνουν διάφορες μαθηματικές πράξεις, πότε θα επιτύχουμε μια ικανή εμβολιαστική κάλυψη, πολλαπλασιάζοντας τα ημερήσια νούμερα. Θέλω να πω ότι πριν μια εβδομάδα ήμασταν στους 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αυτές τις ημέρες ξεπερνάμε καθημερινά τους 17.000 εμβολιασμούς και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Άρα, με απλά λόγια, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται και μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», τόνισε.

Και οι δύο δόσεις για κάθε πολίτη

Η τακτική της κυβέρνησης, όπως και άλλων χωρών της ΕΕ, είναι να εξασφαλίζει για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση, αποφεύγοντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο να μην είναι εφικτή η εξασφάλισή της εντός του χρονικού πλαισίου που απαιτείται.

«Κάποιες χώρες επέλεξαν να έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο, και φάνηκε, ότι σε περίπτωση που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις ή ανακατανομές στις παραδόσεις, να υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για τους πολίτες», διευκρίνισε ο κ Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι η επίτευξη του στόχου θα κριθεί από το αν θα τηρηθούν οι παραδόσεις.

«Αυτό που εμείς έχουμε ως στόχο είναι ότι, εάν τηρηθούν οι παραδόσεις, μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα το έχουμε πετύχει αυτό μέχρι την αρχή του καλοκαιριού», κατέληξε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.