ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αίσθηση προκάλεσε χθες η δημόσια τοποθέτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση που στέφεται ανοιχτά εναντίον του αδερφού του Αναστάσιου (διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ). Τα όσα ανέφερε ο Δ. Καλλιτσάντσης ο οποίος έχει παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και με πρόσφατη απόφαση του αδερφού του έπαψε να είναι πρόεδρος της Άκτωρ Παραχωρήσεις (θυγατρική) ενισχύουν τις απόψεις που διατυπώνει η ολλανδική Reggeborgh, πρωτοβουλία της οποίας είναι η αυριανή γενική συνέλευση για αλλαγή διοίκησης.
Η ολλανδική εταιρεία ισχυρίζεται ότι λειτουργεί για την «αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ» καθώς «πλέον δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς, καθώς χάνει βασικά έργα, διαθέτει υψηλά επίπεδα δανεισμού και προβλήματα ρευστότητας» με ευθύνη της σημερινής διοίκησης.
Η Reggeborgh επίσημα ελέγχει δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 26,72% της Ελλάκτωρ, συμπεριλαμβανομένης της option για το 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα, ωστόσο, πηγές κοντά της αναφέρουν ότι τις απόψεις της θα ακολουθήσει στη συνέλευση ένα ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 40%.
Στο άλλο στρατόπεδο οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης (οι οποίοι συμπλέουν στην αντιπαράθεση με τους Ολλανδούς με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση) ελέγχουν το 25,58% του κατασκευαστικού ομίλου με βάση την τελευταία τροποποιημένη συμφωνία για την απόκτηση των μετοχών της Pemanoaro (κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση) σταδιακά μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν σήμερα θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της προαναφερόμενης συμφωνίας η οποία περιλαμβάνει την μεταβίβαση στους δύο εφοπλιστές (στην κοινή τους εταιρεία Akron Trade And Transport) του 11,94% της Ελλάκτωρ με τιμή ανά μετοχή 1,3 ευρώ.
Μεγάλη είναι η αντιπαράθεση των δύο πλευρών για τα μέλη που προτείνει για το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου η ολλανδική εταιρεία.
Η Reggeborgh επιθυμεί για τη θέση του προέδρου τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, του διευθύνοντος συμβούλου τον Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και την κα. Αθηνά Χατζηπέτρου.
Η πλευρά των εφοπλιστών ισχυρίζεται ότι η Reggeborgh «δεν έδειξε μεγάλη επιμέλεια στην επιλογή των ανθρώπων που προτείνει για το ΔΣ της Ελλάκτωρ» καθώς «τα περισσότερα μέλη του ΔΣ που προτείνονται έχουν σοβαρά ασυμβίβαστα». Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με πηγές από τους δύο εφοπλιστές, ο κ. Ξενόφος, ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Όπως αναφέρουν με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Ξενόφος τα απόμενα δύο χρόνια δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί σε φορέα που είχε συναλλαγή με το Ταμείο.
Γενικότερα οι δύο εφοπλιστές ισχυρίζονται ότι το εγχείρημα της Reggeborgh, έχοντας ποσοστό 31% στη ΓΕΚ Τέρνα (από τον Μάρτιο του 2019) να κτίσει ανάλογη θέση στην Ελλάκτωρ, εγείρει θέματα ανταγωνισμού που θα αποβούν σε βάρος της Ελλάκτωρ εφόσον οι Ολλανδοί αναλάβουν τον έλεγχό της.
Από την πλευρά τους οι Ολλανδοί απαντούν με σιγουριά ότι έχουν μελετήσει καλά τις κινήσεις τους και ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ανταγωνισμού.
Για κίνδυνο να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού μιλά και ο Αν. Καλλιτσάντσης. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου πιστεύει ότι η Ελλάκτωρ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την Ελλάδα και ο έλεγχός της από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό.
Χθες στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι για ένα ποσό της τάξεως των 2,1 εκατ. ευρώ η ιταλική εταιρεία (Cimolai) η οποία έχει οικονομικές διαφορές με την Άκτωρ (αφορούν έργα στο αεροδρόμιο της Ντόχα στο Κατάρ) και οι οποίες βρίσκονται στη δικαιοσύνη μπλόκαρε τους λογαριασμούς της θυγατρικής. Με ανακοίνωση της η Ελλάκτωρ διαβεβαίωσε ότι έχει μεριμνήσει για την άμεση καταβολή του συγκεκριμένου ποσού για την τυπική αποκατάσταση του προσωρινού ζητήματος των λογαριασμών της, επιφυλασσόμενη παράλληλα παντός νόμιμου δικαιώματός της.
Η αυριανή γενική συνέλευση έχει επίσης θέμα (το οποίο πρότεινε η σημερινή διοίκηση) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 50,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της Άκτωρ. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του Ομίλου που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Η Άκτωρ με τα 20,8 εκατ. θα πληρώσει οφειλές προς προμηθευτές της και με τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδό της από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ: Ανοιχτή δημόσια καταγγελία του Δημήτρη Καλλιτσάντση κατά του Αναστασίου Καλλιτσάντση
Ολλανδικά «πυρά» για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στα εργοτάξια του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα
- Πλημμύρες: Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για έργα 1,35 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
- Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, η πορεία του Στέφανος στο λαό, τα ψυχολογικά της Θεοδώρας και τα κασκορσέ πουκαμισάκια
- Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες