ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η επικράτεια μεγεθύνεται περίπου κατά 10%, όχι σε βάρος άλλων χωρών, αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε.
Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στην Κρήτη, αλλά θα το κάνει με τρόπο, σε χρόνο και υπό συνθήκες που θα επιλέξει, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
«Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο και πράγματι τέσσερις μήνες μετά, οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα και το οποίο η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές. Προφανώς και στην Κρήτη αλλά και αλλού. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Είναι κάτι που αναφέρεται ρητά στο πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα» υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος.
Προηγουμένως, σημείωσε, είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λύνοντας προβλήματα χρόνων. Αποτέλεσμα δύσκολο διαπραγματεύσεων που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, βάλαμε σε δρόμο επίλυσης τις διαφορές με την Αλβανία. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της, μάλιστα, αναγνώρισε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όπως και των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών για τις διπλωματικές επιτυχίες της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων που πρόσφατα εγκρίθηκε:
«Διπλωματία και Άμυνα, λοιπόν, συμπλέουν σε μία ενιαία εθνική κοίτη. Όπως ενιαία, προφανώς, είναι και η εξωτερική πολιτική, για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών.
» Το λέω αυτό, διότι άκουσα χθες κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας. Και είναι τουλάχιστον παράξενο να ακούγονται από αυτούς οι οποίοι είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από τη μία πλευρά στον κ. Καμμένο και από την άλλη στον κ. Κοτζιά.
» Επομένως, όλα έχουν ένα όριο. Εγώ θα κρατήσω από αυτή τη συζήτηση το γεγονός ότι διαμορφώνεται η συνθήκη για μία ουσιαστική διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των περισσότερων κομμάτων της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
» Και παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, την επιμέρους κριτική, αυτή η σύμπλευση είναι μία σύμπλευση θετική για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας» είπε.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818.
«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά, η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε και συνέχισε:
«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».
«Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με μηδενική αφέλεια»
Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με αισιοδοξία, αρκεί η ηγεσία των γειτόνων να εγκαταλείψει τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο διάλογο, στο τραπέζι των συνεννοήσεων, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι του 2020 ήταν πυκνό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όχι με γόνιμο τρόπο. «Καμία κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν αντιμετώπισε τόσες πολλές, ταυτόχρονες και διαφορετικές προκλήσεις των γειτόνων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.
Η δική μας θέση είναι σαφής: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, χωρίς . Χωρίς, όμως, η Αθήνα να ξεχνά ούτε την προηγούμενη στάση, ούτε συχνά και τη διπλή γλώσσα της Άγκυρας, είπε και υπογράμμισε: «Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με μηδενική αφέλεια».
«Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με ελπίδες. Προσερχόμαστε, όμως, και με μηδενική αφέλεια. Θυμίζω ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί μετά από σχεδόν 15 χρόνια το 2016 επί της προηγούμενης κυβέρνησης και στόχος της δικής μας κυβέρνησης είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν.
» Πολύ περισσότερο όταν από το ξεκίνημα της πρόσφατης κρίσης η Ελλάδα είχε πάντα ταχθεί υπέρ του διαλόγου υπό δύο συνθήκες όμως: Να πάρουν τέλος οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπησαν το 2016.
» Οι δύο αυτές συνθήκες σήμερα ισχύουν, πληρούνται. Και, επιπλέον, υπάρχει και το κεκτημένο των ρητών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή δεν διατηρεί έμπρακτη την αποκλιμάκωση και σε βάθος χρόνου.
» Υπάρχει η προοπτική της έκθεσης Μπορέλ, η οποία θα παρουσιαστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, που προφανώς θα πρέπει να παρακολουθήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τη διεθνή νομιμότητα. Υπάρχει βέβαια και η ανάλογη αποφασιστική στάση, πια, των ΗΠΑ με συνέπειες πια όχι μόνο διπλωματικές, αλλά και οικονομικές, γεωστρατηγικές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Πρόθυμα θα συζητήσουμε τα ζητήματα, για τα οποία διαφωνούμε και προκάλεσαν ένταση, τον καθορισμό της ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρώτος έχει πει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά μέσο για να επανέλθουν γείτονες στον δρόμο του διεθνούς δικαίου.
Και στο βάθος η Χάγη…
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες δικαίου:
«Με την ίδια παρρησία, όμως, διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε, προφανώς, να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου.
» Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα» σημείωσε αναφερόμενος στην Χάγη.
Τα ΜΜΕ
Κλείνοντας τις αναφορές του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός απηύθυνε και μια έκκληση στα μέσα ενημέρωσης «να μην γίνονται μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων»:
«Έχω πει πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα, τα οποία πολλές φορές έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ανοιχτά στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να πράττονται λίγα περισσότερα.
» Και ακόμα έχει αποδειχθεί ότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική πολιτική. Θα καλούσα λοιπόν και ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δείξουν ίσως μεγαλύτερη ωριμότητα. Ας μη γίνονται εύκολα μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων. Γιατί έτσι πυροδοτούν έναν αχρείαστο πόλεμο εντυπώσεων.
Ανοίγουν γυμνάσια – λύκεια
Σε μια σύντομη αναφορά στα θέματα της πανδημίας είπε ότι το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.
«Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Κατατρέχεστε από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας»
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική Τσίπρα ότι η επέκταση στα 12 μίλια ήταν απόφαση της δικής του διακυβέρνησης, επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά.
«Αν η απόφαση ήταν τόσο εύλογη, γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια; Κατατρέχεστε από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Κοτζιάς εισηγήθηκε την επέκταση αναχωρώντας από το ΥΠΕΞ. Όντως τότε στην ΝΔ υπήρχαν απόψεις αν θα ήταν ωφέλιμη μια τέτοια κίνηση. Εγώ δεν είχα τοποθετηθεί επειδή αναγνώριζα την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας κίνησης».
«Τι έγινε μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά; Γράφει στο βιβλίο του ότι μετά την παραίτησή του ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανώς τον φόβισαν οι συνεργάτες του ότι η κίνηση θα δυσαρεστούσε τους Τούρκους.
» Είχατε αρκετό χρόνο να υλοποιήσετε την απόφαση. Γιατί δεν το κάνατε, κύριε Τσίπρα; Είναι αλήθεια ότι φοβηθήκατε αντιδράσεις; Είναι άδικη η κριτική σας στην κυβέρνηση» είπε.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρώ: Σε χαμηλό 2ετίας το ευρώ εν αναμονή μιας «επιθετικής» μείωσης των επιτοκίων
- ΥΠΕΞ: Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
- Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός για την έκρηξη στο διαμέρισμα
- Cloud Office: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα μετά από επένδυση 2 εκατ. ευρώ από την Eleven Ventures