Επιστολή προς τη Διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων, μέσω της οποίας ζητά να κατατεθεί προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να υπάρξει πανευρωπαϊκή απόφαση για  “συγχώρεση χρέους” (debt forgiveness), που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μίχαλου: 

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Όπως ήδη σας επεσήμανα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, θεωρώ ύψιστης σημασίας την παρέμβασή μας ως Ευρωεπιμελητήρια προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες πολιτικές για την επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας ζητώ να προβούμε άμεσα στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης με την οποία θα ζητούμε τη λήψη πολιτικής απόφασης για την “συγχώρεση χρέους” (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να διαγράψουν χρέη προς το δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.

Το μέτρο αυτό, άλλωστε, το έχει προτείνει από την περασμένη άνοιξη ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί.

Αν δεν υπάρξει στο σύνολο της ΕΕ και σε κρατικό επίπεδο ένα “κούρεμα” χρέους ώστε μετέπειτα η κάθε κυβέρνηση με την έγκριση της ΕΕ να μετακυλήσει αυτό το “κούρεμα” στις πληγείσες επιχειρήσεις, τότε το μέλλον πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων είναι αβέβαιο.

Η “συγχώρεση χρέους” σαφέστατα και δεν μπορεί να αποτελεί μονομερή ενέργεια, γι’ αυτό κι εμείς, ως Ευρωεπιμελητήρια, θα πρέπει να πιέσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν συντομότερη εκταμίευση προς τα κράτη – μέλη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών των οποίων τα δημοσιονομικά περιθώρια, λόγω των δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν περιοριστεί ασφυκτικά».