ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο τουρισμός θα πρέπει να ανοίξει το 2021 με ενιαίους κανόνες για όλες τις χώρες και η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ηγέτες της ευρωζώνης, για «πιστοποιητικό εμβολιασμού», επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς το θέμα θα συζητηθεί στις 21 Ιανουαρίου.
Αυτό υπογράμμισε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, παρουσιάζοντας έρευνα του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν τα ξενοδοχεία, καθώς αποτελούν άμεσο μοχλό για την επανεκκίνηση όχι μόνο του τουρισμού, αλλά και της οικονομίας. «Πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση της ρευστότητας, είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός. Διότι πιο εύκολα θα πάρει μπρος ο τουρισμός σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας».
Να σημειωθεί ότι το 70% των εσόδων του τουρισμού προέρχεται από τα ξενοδοχεία, ο τζίρος των οποίων σημείωσε πέρυσι βουτιά κατά 78%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2020, τα ξενοδοχεία «γέμισαν» λιγότερα δωμάτια από ότι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2019, γεγονός που αντικατοπτρίζει την τεράστια καθίζηση που υπέστη λόγω της πανδημίας ο κλάδος.
Αν και δεν υπάρχουν προβλέψεις για το 2021, ωστόσο το θετικό μήνυμα είναι ότι υπάρχει «αναμονή ζήτησης για να ανοίξει και πάλι η αγορά και να ξεκινήσουν τα ταξίδια», ανέφερε ο κ. Βασιλικός. Στην κατεύθυνση αυτή, η επιστολή του κ. Μητσοτάκη επιταχύνει τη συζήτηση για να εκπονηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για όλη την ΕΕ τις επόμενες βδομάδες.
Βέβαια ο ίδιος κρατάει εξαιρετικά μικρό καλάθι για την πορεία του τουρισμού το 2021, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και τη «θωράκιση» του ευρωπαϊκού πληθυσμού. «Φέτος δεν θα είναι χρονιά κανονικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Εκείνο που μας διαφοροποιεί είναι η σωστή διαχείριση σε ότι έχει να κάνει με την covid-19, πρέπει να συνεχίσουμε τη σωστή διαχείριση καθώς οι σωστές κινήσεις θα μας δώσουν πρωτοκαθεδρία, σχετικά με τον τουρισμό».
Η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα για την πλειονότητα των 10.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία, θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2021. Σύμφωνα με την έρυενα του ΙΤΕΠ η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το «εργαλείο» που περπάτησε στηρίζοντας τον κλάδο με 522 εκατ ευρώ (οι τρεις πρώτοι κύκλοι) +280 εκατ ευρώ με την επιστρεπτέα 4 (δηλαδή 800 εκατ ευρώ). Επίσης με 590 εκατ ευρω στηρίχθηκαν οι επιχιερήσεις μέσα από τα δύο προγράμματα του Εγγυοδοτικού και με 425 εκατ ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ.
Ωστόσο το 1,3δις ευρώ κάλυψε μόλις το 33% των αναγκών του κλάδου για ρευστότητα, με τις ανάγκες να προσεγγίζουν τα 3,5δις ευρώ.
Στην έρευνα, που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.
Ειδικότερα:
-Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020.
-Τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά ήταν ανοικτά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
-Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες.
-Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.
-Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.
Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα Deloitte: Ο μετασχηματισμός της εργασίας στο επίκεντρο για το 61% των ανώτερων στελεχών
Χρήστος Σταϊκούρας για Επιστρεπτέα 6: «Το κράτος θα πληρώνει όσο χρειαστεί»
Αισιόδοξη η πρώτη εικόνα του προϋπολογισμού αλλά με πρωτογενές έλλειμμα €18,2 δισ. το 2020
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
- Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων