ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με 32 δισ. ευρώ λιγότερα «κόκκινα» δάνεια και με την αισιοδοξία ότι τα προγράμματα «Γέφυρα» που επιδοτούν τις δόσεις των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περιορίσουν τον όγκο των νέων «κόκκινων» δανείων οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες για το πανευρωπαϊκό stress test που ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου και τα αποτελέσματα του θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.
Η νέα άσκηση αντοχής εστιάζει στα μορατόρια και στις εγγυήσεις του Δημοσίου τα οποία τέθηκαν σε ισχύ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει ανακοινώσει η ΕΒΑ, τα μορατόρια για την άσκηση έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και αυτό σημαίνει πως τα δάνεια που ήταν σε αναστολή πληρωμών θεωρούνται ενήμερα για τις ανάγκες της άσκησης (το test διενεργείται με βάση τα στοιχεία τέλους 2020).
Ωστόσο υπάρχουν δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται σε μορατόρια και μετά το τέλος Δεκεμβρίου. Εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο, καθώς για τις ανάγκες της άσκησης οι τράπεζες θα πρέπει να «σκανάρουν», ένα προς ένα, όσα δάνεια είναι ακόμα σε καθεστώς αναστολής δόσεων, και να αποφασίσουν –με βάση το προφίλ του κάθε δανειολήπτη- αν θα πρέπει να τον λογίζουν ως ενήμερο ή όχι. Και αναλόγως θα χαρακτηρίζουν και θα ταξινομούν τα δάνεια είτε ως εξυπηρετούμενα, είτε ως μη εξυπηρετούμενα ή ως αβέβαιης είσπραξης.
Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο για το αποτέλεσμα της άσκησης είναι και η επίπτωση της πανδημίας στις τιμές των ακινήτων, καθώς μπορεί να μεταβάλει ουσιαστικά την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος οι τιμές των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο 2020 εμφάνισαν αύξηση 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι τιμές επαγγελματικών χώρων (γραφεία) υψηλών προδιαγραφών.
Οι τράπεζες λοιπόν ξεκινούν μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μία άσκηση αντοχής, που το αποτέλεσμα της θα κριθεί και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Διότι αν «τρέξουν» οι εμβολισμοί, θωρακιστεί ο πληθυσμός, ανοίξουν και πάλι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, οι δείκτες θα είναι τελείως διαφορετικοί και οι προσδοκίες ανάπτυξης σαφώς βελτιωμένες , σε σχέση με το καθεστώς των lockdown.
Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να στέλνουν στοιχεία για τις ανάγκες της άσκησης στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τον Μάρτιο.Η δεύτερη κατάθεση των στοιχείων θα γίνει το Μάιο και στα μέσα Ιουνίου η οριστική κατάθεση των στοιχείων. Στα μεσοδιαστήματα θα απαντούν σε σειρά ερωτημάτων που θα δέχονται από την ΕΒΑ.
Με δεδομένο ότι η ΤτΕ προβλέπει ύφεση 10% για το 2020 και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022, το βασικό σενάριο του stress tests θα «τρέξει» με βάση συρρίκνωση του ΑΕΠ 5,8% για το 2021 (η διαφορά ανάμεσα στην ύφεση του 2020 και την ανάπτυξη του 2021).
Διαβάστε επίσης:
Στοπ στις μεταβατικές ρυθμίσεις για τους «κόκκινους» δανειολήπτες λέει ο SSM
Χαρ. Γκότσης για «κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας: Έρχονται λύσεις που θα πονέσουν