Τους «αξιωματικούς» ετοιμάζονται να κινήσουν διαχειριστές και κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουν το «ματ» και να πάρουν να ανταλλάγματα που επιθυμούν στον επόμενο διαγωνισμό για τα assets του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Μετά την πλήρη αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού που προκήρυξε η ειδική διαχείριση των ναυπηγείων, τόσο σε επίπεδο ενδιαφέροντος, αφού κατατέθηκε μόνο μια προσφορά, από την πλευρά του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, όσο και επίπεδο ύψους, αφού τα 15,1 εκατ. ευρώ της προσφοράς κρίθηκαν από τους πιστωτές ως λίγα, η ομάδα της ειδικής διαχείρισης φροντίζει αυτή τη περίοδο να αλλάξει τακτική, προκειμένου ο επόμενος διαγωνισμός να στεφθεί με επιτυχία.

Η πρώτη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, θα είναι η πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή. Ο εκτιμητής των assets μάλιστα αναμενόταν να «κατέβει» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέσα στην εβδομάδα, αλλά τελικά αναβλήθηκε, και αναμένεται να επισκεφτεί τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση που θα κάνει για τα ναυπηγεία θα «δείχνει» το κατώτερο τίμημα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές.

Η δεύτερη κίνηση αφορά την κυβέρνηση, και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση βάση του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να προβλέπεται κατώτατο τίμημα.

Μία τρίτη κίνηση που υπάρχει στον ορίζοντα είναι η εξασφάλιση της συνέχισης ισχύος άδειας ναυπηγείου που έχει ο Σκαραμαγκάς, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς στο VDR (το πληροφοριακό σύστημα με όλα τα δεδομένα για τον διαγωνισμό δεν ήταν ξεκάθαρο το ζήτημα της άδειας).

«Οδηγός» για τις εξελίξεις, για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων (εκεί δηλαδή που κατασκευάζονται τα υποβρύχια του ΠΝ) πάντως αναμένεται να είναι ο δεύτερος διαγωνισμός που τρέχει αυτή την περίοδο από την ΕΤΑΔ για το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων που έχει σαν μεγάλο asset της πέμπτη μόνιμη δεξαμενή των 500.000 τόνων, η οποία όμως χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές για να καταστεί και πάλι λειτουργική. Σημειώνεται ότι η περιοχή αυτή, δεν είναι υπό εκκαθάριση, όπως είναι το στρατιωτικό τμήμα.

Αντίθετα η πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΤΑΔ με τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην ανωτέρω πλατφόρμα και να υποβάλουν Φάκελο Δικαιολογητικών Εγγράφων Συμμετοχής έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021,

Εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, και κατοχυρωθεί το εμπορικό κομμάτι σε κάποιον επενδυτή, πηγές του mononews, επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός για το στρατιωτικό τμήμα θα τρέξει άμεσα, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον θα έχει αναζωπυρωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να καθυστερήσει προκειμένου να γίνει έρευνα αγοράς και να αναζητηθούν οι όροι που θα προσελκύσουν υποψήφιους επενδυτές.

Οι πληροφορίες πάντως μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αφού η κατώτατη τιμή που έχει ορισθεί, κρίνεται ως μη συμφέρουσα.

Οι αιτίες που κάνουν την κυβέρνηση, να αναζητά τρόπους να παραμείνουν τα ναυπηγεία ανοικτά (ο πτωχευτικός κώδικας προβλέπει και το σενάριο του λουκέτου), είναι από τη μια ο στρατηγικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν για την άμυνα της χώρας, και από την άλλη ο χαρακτήρας τους, ως βαριά βιομηχανία (αφού είναι τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου).

Οι λεπτομέρειες

Όπως επισημαίνουν στο mononews άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τα ναυπηγεία Ελευσίνας που η διαδικασία εξυγίανσης τους από την ONEX «τρέχει» με βάση άλλο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, και ολοκληρωθεί με την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στην ONEX, στην περίπτωση των ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) δεν πρόκειται για μεταβίβαση μετοχών. Θα γίνει πλειστηριασμός για να δοθούν τα asset, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την συνέχιση της λειτουργίας τους ως ναυπηγείο.

Ο δεύτερο σημείο «κλειδί» είναι τα πολεμικά πλοία επιφανείας που θέλει η Ελλάδα να κατασκευάσει για να ενισχύσει την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Πολλά σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να ¨ρίχνει» στο τραπέζι τον ‘άσσο’ της ναυπήγησης των πλοίων αυτών (ή μέρους αυτών) από τον επενδυτή που θα πάρει τα assets του Σκαραμαγκά.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μία τέτοια κίνηση εμπίπτει στις προβλέψεις του κανονισμού περί αθέμιτου ανταγωνισμού και η μονάδα θα κινδυνεύσει με νέα πρόστιμα. Άλλωστε αυτή ήταν και η αιτία που τα ναυπηγεία τιμωρήθηκαν με πρόστιμα ύψους 250 εκατ. ευρώ το 2008 (και δεν πληρώθηκαν), και η Ελλάδα πέτυχε απλά να κρατήσει το πολεμικό τμήμα ανοικτό, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ημερομηνία για τον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την απόρριψη της πρότασης Πριόβολου

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Άγονος ο διαγωνισμός – Ομόφωνη αρνητική απόφαση στη ΓΣ

Στην αντεπίθεση η Pyletech Shipyards του Πριόβολου λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά