ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας έκαναν λόγο, σε αυτήν την επιστολή, για μια «απαράδεκτη κατάσταση», που πλήττει «την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».
«Υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο (…) ότι ο εμβολιασμός τους θα καθυστερήσει, παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των κυβερνήσεών μας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση», γράφουν οι υπογράφοντες στην επιστολή. Οι έξι κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις Pfizer/BioNTech προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα και διαφάνεια των παραδόσεων» των εμβολίων κατά της Covid-19.
«Σας ζητάμε να επικοινωνήσετε επειγόντως με τις BioNTech/Pfizer για να ζητήσετε μια δημόσια εξήγηση και να υπογραμμίσετε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαφάνεια των παραδόσεων εγκαίρως», αναφέρουν οι 6 χώρες. Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι Pfizer/BioNTech τους ενημέρωσαν πως οι συμφωνηθείσες παραδόσεις των εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν σημαντικά.
«Σε ορισμένες δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 8η Φεβρουαρίου του 2021, άλλες δεν έχουν καμία πληροφόρηση σχετικά με τη διάρκεια της προβλεπόμενης μείωσης των παραδόσεων». Η Λιθουανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως οι παραδόσεις του εμβολίου θα μειωθούν σε 54.505 δόσεις έναντι 108.810 που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ήτοι μια μείωση σχεδόν 50%.
Διαβάστε επίσης:
Pfizer: Μειώνει τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη
Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): 2 δισ. δόσεις του εμβολίου το 2021
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την ασφάλειά του
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ