ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αγώνα να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνησή του δίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του εταίρου, Ματέο Ρέντσι, που στερεί από τον Κόντε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απέσυρε τους υπουργούς του κόμματός του Italy Alive από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Κόντε ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας.
Αν και το κόμμα του Ρέντσι είναι μικρό, η κοινοβουλευτική του δύναμη ήταν απαραίτητη για να έχει ο Κόντε την πλειοψηφία στην ιταλική Βουλή.
Σύμφωνα με την la Repubblica, ο Κόντε πιθανόν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα.
Η κίνηση του Ρέντσι πυροδοτεί κυβερνητική κρίση που μπορεί να διαρκέσει από ημέρες μέχρι εβδομάδες, ενώ κάποια άλλη λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Πάντως, ο Κόντε έχει κάποια μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει:
- Θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με την στήριξη από άλλα κόμματα, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να σημαίνει ότι εξαρτάται από δυνάμεις όπως το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
- Θα μπορούσε να παραιτηθεί και να ξεκινήσει γύρος επαφών μεταξύ των κομμάτων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια νέα κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής.
- Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα μπορούσε να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στον Κόντε να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία.
- Ένας ευρύς συνασπισμός κομμάτων, πιθανώς κεντροδεξιές δυνάμεις, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με επικεφαλής μια εξέχουσα φυσιογνωμία, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
- Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι πολύ πιθανές, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Ματαρέλα δεν είναι πολύ πρόθυμος να δει την χώρα του να σύρεται στις κάλπες εν καιρώ πανδημίας, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ κακό μαντάτο για τους επενδυτές και τις αγορές.
Η ηρωική έξοδος του Ρέντσι από την κυβέρνηση Κόντε συνοδεύτηκε από κατηγορίες ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
Η απόφαση του Ρέντσι δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί σε χειρότερη περίοδο, καθώς η Ιταλία παλεύει τόσο με την πανδημία όσο και με την ύφεση.
Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη ο Κόντε πρόκειται να εγκρίνει σχέδιο διεύρυνσης του ελλείμματος της χώρας ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνησή του επέκτεινε τις έκτακτες εξουσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας έως τις 30 Απριλίου.
Διαβάστε ακόμη: