ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ
Αντιπρόεδρος στην Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας
Όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήγγειλε, λίγο μετά την εκλογική νίκη του, ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα ήταν ο νέος Έλληνας Επίτροπος, ήταν σαφές πως αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποφέρει το «κάτι παραπάνω». Όπως και εν τέλει συνέβη, αφού, για πρώτη φορά, ένας από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν είναι Έλληνας…
Ρόλος «κλειδί» για τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι ένας από τους λιγοστούς Έλληνες που γνωρίζει τόσο καλά τη νοοτροπία των Βρυξελλών, αφού τη ζει εδώ και τρεις δεκαετίες, από διαφορά πόστα. Γεγονός που του δίνει την ευχέρεια να κινείται με χαρακτηριστική άνεση στα γραφεία των σημαντικών Επιτρόπων και να κάνει δουλειά για την Ελλάδα. Μεθοδικά, αποτελεσματικά και χωρίς κραυγές.
Ως ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Επίτροπος έκανε κι εκείνος τις πρέπουσες κινήσεις, ώστε να είναι η χώρα μας μία από τις πλέον ευνοημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης – το «υπερόπλο της Ένωσης για την επιστροφή στην ανάκαμψη μετά από την πανδημία», όπως το έθεσε ο ίδιος. Και βέβαια, όπως όλα δείχνουν, αν δεν ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν θα κουβαλιόταν σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει βόλτες με ελικόπτερο στο ανατολικό Αιγαίο, όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε τα παιχνίδια με το μεταναστευτικό… Για το οποίο ο Έλληνας επίτροπος έχει τονίσει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει μια συνολική και συνεκτική πολιτική».
Αρμόδιος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς στηλίτευσε εξαρχής τα όσα έγιναν με την Αγιά Σοφιά, εκφράζοντας τον θυμό του. Σπεύδοντας να επισημάνει ότι «η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση και με ποιον ακριβώς θα θέλει να πορευτεί στο μέλλον. Αν θέλει να πορευτεί με την Ευρώπη, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της σύμφυσης με τις δικές μας αρχές και τις δικές μας αξίες».
Επιφορτισμένος και με τον συντονισμό των πολιτικών Υγείας, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν χτυπήθηκε κι εκείνος από τον κορονοϊό, τον οποίο και ξεπέρασε χωρίς προβλήματα. Σε μια μάλιστα από τις πυκνές αναφορές του στην πανδημία είχε επισημάνει ότι: «Μετά απ’ αυτή την υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, θα έχουμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό κόσμο, στον οποίο πολλές οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις, καθώς και τάσεις σε θέματα ασφάλειας, οι οποίες είναι σε ισχύ, θα επεκταθούν. Η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να κάνει πάντα περισσότερα για να στηρίξει τους συμπολίτες μας. Οι ατομικές απαντήσεις δεν φτάνουν, μόνον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να υπερισχύσει. Αυτή η κρίση θα χρησιμεύσει τελικά να προσεγγίσουν μεταξύ τους τα κράτη μέλη συνειδητοποιώντας ότι το πεπρωμένο μας είναι κοινό. Ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει αλλά όχι οι θεμελιώδεις αξίες μας».