ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ισχύον πλαίσιο προβλέπει πως για κάθε ευρώ που λείπει από τη συλλογή των e- αποδείξεων ενός φορολογούμενου, με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, διατραπεζικές συναλλαγές και μέσω web- banking, επιβάλλεται πέναλτι 22% επί της διαφοράς.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει αποφασίσει να βάλει «πάγο» στο εν λόγω μέτρο, τουλάχιστον για τα εισοδήματα του 2020, ένα έτος που σημαδεύτηκε από το διπλό «lockdown» και είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων, αλλά και της κατανάλωσης. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το ποσό που εισπράττει το κράτος κάθε χρόνο, από την επιβολή του προστίμου 22%, κυμαίνεται στα 20 – 25 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που αντέχει να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός, ως ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των νοικοκυριών.
Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές του περασμένου έτους, που έδειξαν μια μικρή, αλλά σταθερή άνοδο, μετά το Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, καθώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν πλέον, να προσθέσουν στο e- πορτοφόλι τους καμία έξτρα δαπάνη για το 2020, ενώ τα ποσά που ξόδεψαν με ηλεκτρονικό τρόπο, θα κληθούν να τα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται πως το ισχύον πλαίσιο αναφέρει πως όσοι φορολογούμενοι καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης), το όριο του 30% μειώνεται σε 20%.
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με βάση το νόμο, θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους χρειάζεται δαπάνες εξοφλημένες με πλαστικό χρήμα συνολικού ύψους 3.000 ευρώ. Αν εμφανίσει λιγότερες δαπάνες κατά 1.000 ευρώ, θα του επιβληθεί φόρος 22% για κάθε ευρώ που λείπει, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220 ευρώ.
Οι σκέψεις για το 2021
Με την πανδημία να συνεχίζεται και το νέο έτος, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο μείωσης του ποσοστού για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 2021, e- αποδείξεις για το 20% του εισοδήματός τους και όχι για το 30% που επιβάλει ο νόμος.
Αιτία είναι η πτώση της κατανάλωσης, λόγω της καραντίνας, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι επιβιώνουν με το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.
«Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα που δεν υπάρχει κανονική κατανάλωση» είχε αναφέρει προ ημερών, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Ποιες αποδείξεις «περνούν» στην εφορία
Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως αυτό προκύπτει κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου φορολογικού έτους, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον ή στην διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Στις e- αποδείξεις «μετρούν» σχεδόν όλα τα έξοδα κάθε νοικοκυριού όπως:
*αγορές τροφίμων και ποτών,
*ρούχα και παπούτσια
*ηλεκτρονικές συσκευές
*έπιπλα
*λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας,
λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης)
*κοινόχρηστα (εφόσον εξοφλούνται ηλεκτρονικά)
*ιατρικές δαπάνες και νοσήλια
*ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
*μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων
Εξαιρούνται οι πληρωμές για:
*ενοίκια,
*δάνεια,
*πληρωμή φόρων,
*τέλη υπέρ του Δημοσίου,
*αγορά σπιτιού
*αγορά αυτοκινήτου ή δικύκλου
*αγορά αεροπλάνων κτλ
Ποιοι απαλλάσσονται
Οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και δεν απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις:
– Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών.
– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
– Οι φυλακισμένοι.
Διαβάστε επίσης:
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Παράταση 14 ημερών για τις αιτήσεις – Δείτε σε ποιες περιοχές αφορά
Χρηματιστήριο: Πληρώνει την… υπερθέρμανση, στους πωλητές ο πρώτος λόγος – Οι γραμμές άμυνας
Έρχεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας – Πότε μπορεί να είναι μειωμένη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ