ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Από τον κόσμο των αγορών και των επενδύσεων, πέρασε στον στίβο της πολιτικής, όπου και βρέθηκε αμέσως στην πρώτη γραμμή, αναλαμβάνοντας καίρια υπουργικά χαρτοφυλάκια. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Νότης Μηταράκης, χωρίς να σκεφτεί στο ελάχιστο το βαρύ πολιτικό κόστος, κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής και αναλαμβάνει σε μία έκρυθμη κατάσταση τα ηνία της διαχείρισης του μεγαλύτερου προβλήματος που είχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Η αυξημένη πίεση στα σύνορα της χώρας και οι πολύ αργές διαδικασίες ασύλου ήταν τα μεγάλα «αγκάθια» και η επανεκκίνηση σε ένα υπουργείο που επανασυστάθηκε μετά από επτά μήνες δεν ήταν και το πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Σύντομα, όμως, η κατάσταση στο μεταναστευτικό άλλαξε δραματικά. Οι δομές στη χώρα δείχνουν φανερά σημάδια αποσυμφόρησης με τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει κάτω από 70.000, από 92.000 που ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει λόγο ακόμη και για κλείσιμο δομών. Παρόμοια εικόνα και στα νησιά, όπου τέλος του προηγούμενου έτους παρέμεναν 18 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 υπερέβαιναν τις 42.000.
Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 80%. Σε ό,τι αφορά δε τα κακώς κείμενα, που δημιούργησαν υπερσυγκέντρωση στα νησιά, αυτά έχουν διορθωθεί. Με βασική τους πτυχή την έκδοση αποφάσεων ασύλου, διαδικασία που «τρέχει» πλέον με τους ταχύτερους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, για πρώτη φορά απομακρύνθηκαν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από τα νησιά προς ασφαλείς θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ή σε χώρες της Ευρώπης.
Μόλις έναν μήνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Νότης Μηταράκης, ξέσπασαν επεισόδια σε Λέσβο και Χίο, ως αντίδραση στη δημιουργία των νέων κλειστών-ελεγχόμενων δομών. Σήμερα, μία από τις βασικές κυβερνητικές θέσεις για το μεταναστευτικό είναι στην τελική ευθεία να ολοκληρωθεί.
Παράλληλα στην Ευρώπη, η χώρα πρωτοστατεί στη διαπραγμάτευση για μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, όπου οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα σηκώνουν όλο το βάρος.
Για τον Νότη Μηταράκη, η ανάληψη της ευθύνης ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο, τόσο λόγω της καταγωγής και της εκλογικής περιφέρειάς του (καθώς είναι βουλευτής Χίου) όσο και επειδή το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
Ακόμα και την περίοδο των έντονων επεισοδίων, ο Νότης Μηταράκης βρισκόταν τακτικά στη Χίο. Επισκεπτόμενος τα έργα πνοής του νησιού, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο έργων που οι Χιώτες περίμεναν εδώ και δεκαετίες και τώρα διαπιστώνουν ότι θα είναι στη διάθεσή τους στο εγγύς μέλλον.