ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Την έναρξη της διαδικασίας για τη διαμόρφωση και συμπλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδοτεί η σύσταση Ομάδας Έργου, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου (ΦΕΚ Β’ 5619/21.12.2020).
Πρόεδρος της Ομάδας είναι ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ Δημήτριος Τσαλέμης και Διαχειριστικός Υπεύθυνος του Έργου (project manager) ο Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Συμμετέχουν στελέχη του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΕΧΕ.
Αντικείμενο της Ομάδας είναι η υποβολή εισήγησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως τις 15 Μαΐου 2021, για το πλαίσιο που θα διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία:
– Σταθμών αποθήκευσης με ανεξάρτητο σημείο σύνδεσης με το Δίκτυο («μπροστά από τον μετρητή»).
– Σταθμών αποθήκευσης εντός σταθμού παραγωγής ή καταναλωτή («πίσω από τον μετρητή»).
– Σταθμών αποθήκευσης στα συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Η Ομάδα θα υποδείξει τις αναγκαίες νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- για:
- Τη συμμετοχή των μονάδων αποθήκευσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ως ανεξάρτητοι συμμετέχοντες είτε μέσω εκπροσώπησης.
- Το πλαίσιο αδειοδότησης και σύναψης συμβάσεων με τους αντίστοιχους Διαχειριστές και λειτουργούς αγορών.
- Την αναγνώριση της αξίας και εναλλακτικών πηγών εσόδων των σταθμών αποθήκευσης.
- Τη διερεύνηση μηχανισμών και εργαλείων για τη στήριξη των επενδύσεων στους εν λόγω σταθμούς.
- Τη συμβατότητα του υπό κατάρτιση πλαισίου με την νομοθεσία της ΕΕ.
- Τη σύναψη συμβάσεων PPA και την ένταξη των αποθηκευτικών σταθμών σε χαρτοφυλάκια μαζί με μονάδες ΑΠΕ για την από κοινού δραστηριοποίηση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
- Την εγκατάσταση και αποτελεσματική αξιοποίηση διεσπαρμένων αποθηκευτικών μονάδων σε εγκαταστάσεις χρηστών (παραγωγών-καταναλωτών-αυτοπαραγωγών).
- Την ανάπτυξη της αποθήκευσης στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, κεντρικής ή αποκεντρωμένης, ως εργαλείο για τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Η Γενική Γραμματέας Ανάπτυξης και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε σχετικά: «Η δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης και τη συμμετοχή τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για το 2021, μαζί με την θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως είναι το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά. Οι μονάδες αποθήκευσης είναι απαραίτητες για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ΑΠΕ, γιατί επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση των ΑΠΕ και βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους, ενισχύοντας παράλληλα την ευελιξία του συστήματος. Στόχος μας είναι στους επόμενους μήνες να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να προσελκύσει επενδύσεις στον κλάδο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών